Tudi v turističnem Posočju ostali brez goriva, župan Bovca zgrožen

Gospodarstvo 20. Jun 202211:24 > 16:19
Bovec
N1

Težave z dobavo goriva imajo zadnje dni tudi bencinske črpalke v Posočju, kjer v teh dneh počitnikuje veliko domačih in tujih turistov. "Slaba, slaba reklama – ne samo za našo dolino, ampak za vso Slovenijo," je dejal bovški župan Valter Mlekuž.

Zaradi napovedane podražitve goriva – v torek bo za liter bencina in dizla treba odšteti več – je v zadnjih dneh na bencinskih servisih po Sloveniji velika gneča. V petek, soboto in nedeljo je ponekod goriva tudi zmanjkalo, kar je pri voznikih povzročilo veliko slabe volje. O pomanjkanju goriva so poročali iz Maribora, Celja, Rogatca, Ivančne Gorice, Šenčurja in drugod.

Pomanjkanje goriva so občutili tudi v občinah Tolmin, Kobarid in Bovec v zgornjesoški dolini, kjer v tem času počitnikujejo številni domači in tuji turisti. V Tolminu je bila dva dni bencinska črpalka celo zaprta. Težave z gorivom imajo na tem koncu Slovenije tudi danes.

Goriva je zmanjkalo tudi na bencinski črpalki v Kranjski Gori, zato so turisti upali, da ga bodo lahko dotočili na črpalki v Bovcu, vendar je tudi ta zaprta (fotografija zgoraj). Ker turisti goriva v vozilu nimajo več veliko, zdaj iščejo druge odprte bencinske servise v okolici. Že od včeraj popoldne prav tako ni več goriva na črpalki v Desklah, primanjkuje pa ga tudi na nekaterih črpalkah v Novi Gorici.

Slaba promocija za Slovenijo

Župan občine Bovec Valter Mlekuž je za N1 povedal, da je bil včeraj nad pomanjkanjem goriva zgrožen. Kot je dejal, v reklamiranje Slovenije damo veliko denarja, s tem pa smo naredili antireklamo, saj ljudje ne morejo domov. “Bovec je nabito poln, včeraj oziroma danes so se gostje izmenjali. Žalosten sem, da se to lahko zgodi v teh časih. Vemo, da bo jutri, ko bo podražitev, vsega dovolj,” je dodal.

Po besedah bovškega župana je dizelskega goriva na bencinskem servisu v Bovcu za nekaj časa zmanjkalo že v petek. V teh dneh je v teh krajih tudi veliko motoristov, enodnevnih gostov, ta teden je bilo tudi ogromno gostov iz Avstrije in Nemčije. “Slaba, slaba reklama – ne samo za našo dolino, ampak za vso Slovenijo,” je dejal župan in dodal, da je to prineslo veliko slabega za promocijo Slovenije.

Pomanjkanje goriva je “katastrofalno”

Župan občine Kobarid Marko Matajurc pa meni, da je to “katastrofalna zgodba”. “Upajmo, da je to osamljeni primer, ki se ne bo ponovil. Zdaj je turistična sezona, tukaj ljudje potujejo. Ob nedeljah nekateri odhajajo domov. Danes naj bi prišla cisterna z gorivom,” je povedal za N1. Dodal je, da ne ve, ali je zaradi pomanjkanja goriva kdo ostal na cesti. Pozna pa primer, ko so morali pred odhodom v Italijo nekaterim potnikom pomagati domačini iz Kobarida.

Težavo z dobavo goriva imajo v zadnjih dneh črpalke vseh naftnih trgovcev: Petrol, OMV in MOL. Kot so povedali, je pomanjkanje zaradi povečanega povpraševanja, po njihovih besedah pa imajo goriva na zalogi dovolj.

Bralec nam je sporočil, da imajo težave s pomanjkanjem goriva od petka tudi v Žireh in v Gorenji vasi, pa tudi v celotni Poljanski dolini. Kot je dodal, je bila situacija podobna tudi pred zadnjo podražitvijo.

Vlada je v ponedeljek popoldan sporočila, da bo s torkom zunaj avtocest najvišja dovoljena maloprodajna cena 95-oktanskega bencina 1,755 evra, dizelskega goriva pa 1,848 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.