Greste letos na dopust na Hrvaško? Preberite, kaj napovedujejo meteorologi

Svet 19. Jun 202219:00 > 19:08 2 komentarja
Hrvaška
PROFIMEDIA

Letos bo poletje na Hrvaškem v znamenju nadpovprečnih temperatur, napovedujejo hrvaški meteorologi.

Po podatkih hrvaškega Državnega hidrometeorološkega zavoda bo letošnje poletje pri naših južnih sosedih, na podlagi razpoložljivih podatkov, nadpovprečno toplo. Julija in avgusta so možna večja temperaturna odstopanja, zato bo po napovedih hrvaških vremenoslovcev poletje v znamenju vročinskih valov, za katere pa v tem trenutku ni mogoče natančno napovedati, kdaj in koliko časa bodo trajali.

Tveganje za vročinske valove povečuje tudi trenutna suša (od januarja do aprila letos je bilo na številnih območjih na Hrvaškem pomanjkanje padavin). Kljub temu pa to ne pomeni, da ne bo tudi obdobij krajših osvežitev, ko se bo živo srebro gibalo okoli klimatološkega povprečja ali celo nižje od njega.

Rekordno visoka vročina

Kar zadeva padavine, bo po ocenah hrvaških vremenoslovcev poletna sezona bolj suha od povprečja. Ker pa so za poletja značilni močnejši nalivi, se tudi to poletje obetajo krajevne plohe, ki bodo ponekod obilnejše. Zato bo pomanjkanje padavin, vsaj na lokalni ravni, verjetno manjše. Meteorologi ob tem opozarjajo, da je mesečna količina padavin predvsem v Dalmaciji majhna (na primer od 20 do 30 mm), zato se lahko zgodi, da bi ob enem izrazitem nalivu padla količina dežja, primerljiva s tedenskim ali celo mesečnim povprečjem.

Da bo letošnje poletje na Hrvaškem in v tem delu regije v znamenju rekordnih temperatur, vročino pa bodo predvsem v drugi polovici sezone spremljale nevihte, so napovedali tudi na ameriški meteorološki spletni strani AccuWeather, ki je pripravila dolgoročno napoved za poletje v Evropi. Po njenih navedbah bodo imela mesta v jugovzhodnem delu in delu srednje Evrope več dni temperature nad 32 stopinj Celzija.

Vročino bo lahko spremljala suša, ki naj bi bila manj izrazita kot leta 2021. Nevihte, ki jih vremenoslovci napovedujejo za drugo polovico sezone, po vsej verjetnosti ne bodo dovolj razširjene, da bi zmanjšale sušo. Nevihte v tem delu Evrope bi sicer lahko bile dvorezen meč, opozarjajo meteorologi. Padavine bodo po eni strani ublažile sušna obdobja, hkrati pa lahko vremenske ujme poškodujejo pšenico in koruzo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje