Kakšna imena dajejo slovenski starši: v zadnjih letih se pojavlja tudi ime Tito

Slovenija 20. Jun 202207:20 5 komentarjev
Družina, otroci
Profimedia

Najpogostejši imeni v Sloveniji sta še vedno Franc in Marija, na drugem mestu sta Janez in Ana. A trendi se spreminjajo – pojavljajo se nova imena, nekatera so šla iz mode, druga se vračajo.

Po osamosvojitvi se je v Sloveniji pojavilo kar nekaj novih imen. Med moškimi imeni, ki so se prvič pojavila šele po osamosvojitvi, so najpogostejša Tian, Tai in Mai, med ženskimi pa so najpogostejša po letu 1991 Sia, Ronja in Erin. Priljubljenost imena Tian je močno narasla predvsem v zadnjem desetletju, vse punčke z imenom Sia so se prav tako rodile v zadnjih desetih letih.

Med prvo dvajseterico sodobnih moških imen najdemo tudi imena Nej, Tinej, Ajan, Tej, Noah, Džan, Elias, Rinor, Ruj, Job, Dion, Inaj in Rejan. Med ženskimi so med prvo dvajseterico sodobnih imen Rubi, Merjem, Inaja, Amelie, Iman, Inaya, Alejna, Suela, Lejna in Rinesa. Zanimivo je ime Lev, ki se je pojavilo že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, a takrat je bilo moških s tem imenom le peščica. V zadnjih letih pa je Levov vse več. Od 468, kolikor je Levov v Sloveniji, je v zadnjih desetih letih rojenih 326.

Med imeni, ki se pojavljajo v zadnjih letih, je tudi Tito. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) pri nas najdemo 29 oseb s tem imenom, Tito se po pogostnosti med moškimi uvršča na 1.386. mesto. A vsi fantki, ki so dobili to ime, so se rodili po 2011. Precej bolj priljubljeno kot Tito je ime Tit. Vseh prebivalcev s tem imenom je 292, število novorojenčkov s tem imenom pa narašča iz leta v leto.

Kljub temu da na seznamu sodobnih imen najdemo predvsem takšna, ki jih slišimo bolj redko in nam morda niso najbolj domača, na seznam najpogostejših imen novorojenčkov iz leta 2020 še niso prodrla. Tako je največ fantov, rojenih v 2020, še vedno dobilo ime Luka, med punčkami pa je bilo največ Em.

Imena v Sloveniji
Surs

Surs vodi tudi razdelek izginjajočih imen. To so tista imena, ki se po letu 1991 ne pojavljajo več. Vilko, Vekoslav, Rajmund, Dragotin in Bogomil, na drugi strani pa na primer Hilda, Leopoldina, Slava, Štefica in Ladislava. S seznama 10 najpogostejših ženskih imen sta v zadnjem desetletju izginili imeni Jožefa in Barbara, nanj pa sta se uvrstili Andreja in Eva. Pri moških na tem seznamu ni več imen Peter in Marjan, zamenjala sta ju Matej in Luka.

Tipični, stari slovenski imeni ostajata Marija in Franc, čeprav število prebivalcev s tema imenoma hitro upada. Število Marij je v zadnjih desetih letih tako padlo s 66.000 na 48.000, a ime še vedno ostaja na prestolu najbolj pogostih ženskih imen.

Letos je Surs sicer objavil, da je število imen v Sloveniji preseglo 60.000, še bolj zanimivo pa je, da je kar 70 odstotkov imen unikatnih. To pomeni, da ga nosi samo en prebivalec. Več kot polovica vseh imen je sestavljena iz dveh ali več imen, najpogostejša kombinacija pa je Žan Luka. Najdaljša nesestavljena imena so Konstantinos, Maksimiljan in Massimiliano, pri ženskah pa Maksimiljana.

Leta 2020 – iz tega leta so podatki o imenih – se je sicer rodilo 18.767 otrok. Največ novorojenčkov smo imeli avgusta, in sicer 1.737, najmanj pa februarja (1.350).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje