Union bodo po novem varili v Laškem, zaposleni pričakujejo odpuščanja

Gospodarstvo 26. Okt 202107:34 > 16:56 4 komentarji
Pivovarna Union
Žiga Živulović jr./BOBO

Heineken, lastnik Pivovarne Laško Union, se je odločil, da uniona ne bo več varil v Ljubljani, temveč v Laškem. Pričakuje, da se bo proizvodnja začela najkasneje januarja 2022. Blagovne znamke ostajajo, kaj bo z zaposlenimi, pa ni povsem jasno. Alenka Sojer, predstavnica sindikata Union, pričakuje odpuščanja.

Zaradi racionalizacije in presežnih kapacitet se je nizozemski Heineken, ki ima v lasti Pivovarno Laško Union (PLU), odločil, da bo varjenje piva prenesel v pivovarno v Laškem, piše v obvestilu, objavljenem na njeni spletni strani.

Ta odločitev je posledica preventivne neodvisne varnostne ocene 35 let starega hladilnega sistema v Pivovarni Union, ki je pokazala, da ni več primeren za obratovanje in bi v prihodnje lahko predstavljal pomembno varnostno tveganje, so obrazložili v PLU. Proizvodnja v laški pivovarni se bo po pričakovanjih začela najkasneje januarja 2022.

Na ljubljanski lokaciji bosta ostali dejavnosti pakiranja in logistike, prav tako upravna in korporativna funkcija. Nasproti parka Tivoli še vedno ostajata tudi Pivnica Union in muzej Union Experience. V PLU zagotavljajo, da selitev proizvodnje v Laško “ne bo vplivala niti na portfelj izdelkov niti na blagovno znamko”.

Na zdajšnji lokaciji nameravajo vzpostaviti center inovacij in manjšo mestno pivovarno. Kot so nam pojasnili, bo ta mestna pivovarna postala “namensko inovacijsko središče za razvoj in preizkušanje novih okusov za naše potrošnike in dom za posebne izdelke z omejeno serijo, ki bodo predstavljeni v tesni povezavi s pivnico Union”. S tem želijo negovati pivovarsko dediščino v Ljubljani. Točnega datuma vzpostavitve nam niso mogli podati.

Vodja komuniciranja v Pivovarni Laško Union Alenka Rozman je povedala, da se receptura in okus uniona ne bosta spremenila. V Ljubljani bodo še naprej polnili in pakirali pivo union, je dodala.

“Prenos dela pivovarske proizvodnje v Laško bo omogočil našo nadaljnjo rast in razvoj, saj obstoječa lokacija v mestnem središču v Ljubljani trenutno to omejuje,” je dejala Rozmanova.

V proizvodnji, ki se seli v Laško, dela 18 ljudi

Pivovarna Laško Union je konec leta 2020 zaposlovala 567 ljudi, kaj bo z zaposlenimi, pa še ni znano. V oskrbni verigi PUL je v Ljubljani zaposlenih 145 ljudi, na področju varjenja in fermentacije, ki se seli v Laško, pa 18.

“Zaradi kompleksnosti procesov še ne znamo natančno odgovoriti, na koliko zaposlenih bo imela ta sprememba vpliv. Bomo pa iskali vse možnosti omilitve teh vplivov: prezaposlitve v druge organizacijske enote (tudi v Laško), morebitne predčasne upokojitve ipd. Ustrezen in smiseln socialni dialog že poteka z vsemi ustreznimi predstavniškimi organi v skladu z uveljavljenimi praksami in zakonskimi zahtevami. Za vse presežne delavce bodo veljali individualni programi za iskanje nadomestne zaposlitve,” so za N1 pojasnili v podjetju. Pogovarjali se bodo z vsakim posebej, so še dodali, in sicer takoj, ko bodo imeli ustrezne informacije.

Sojer: Pričakujemo odpuščanja

Alenka Sojer, predstavnica sindikata Union, je ob današnji napovedi selitve varjenja dejala, da pričakuje odpuščanja. Dodala je, da bi se lastnik lahko odločil in prenovil hladilni sistem. “Lastnik je imel možnost, da bi se odločil za investicijo. V tem primeru se pač ni odločil zanjo. Zaposleni so zelo razočarani. Ukinja se proizvodnja piva, osnovni oddelek vsake pivovarne, kar lahko za sabo potegne tudi nekatera zmanjšanja delovne sile,” je dejala Sojerjeva.

O točnih ocenah Sojerjeva ni govorila, upa pa na dobro sodelovanje z lastnikom pri pogajanjih glede odpravnin.

V Pivovarni Laško Union so v letu 2020 ustvarili 145,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 6,9 % manj kot v letu 2019. Delež čistih prihodkov od prodaje, ustvarjenih na tujih trgih, so v letu 2020 povečali na 32 %. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je lani znašal 22,4 milijona evrov oziroma 30 % manj kot leto prej, kar odraža vpliv covida-19 na poslovanje. Posledično je bil v 2020 manjši tudi čisti dobiček, ki je znašal 16,7 milijona evrov oziroma 31,5 % manj v primerjavi z letom 2019.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje