UG: Vučić ne govori resnice, za Premier ligo smo ponudili 35 milijonov evrov

Gospodarstvo 23. Jul 202109:56 > 10:04
United Group
UNITED GROUP

Iz podjetja United Group so sporočili, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ni povedal resnice, ko je govoril o pravicah do predvajanja Premier lige, pa tudi, da je bila njihova ponudba za predvajanje 35 milijonov evrov.

Aleksandar Vučić se je včeraj razkril kot glavni strateg Telekoma Srbija in kot nekdo, ki je sodeloval v pogajanjih o nakupu pravic za Premier ligo na strani Telekoma Srbija, zato tokrat ne nagovarjamo predsednika Srbije, ampak tekmeca na trgu,” piše v izjavi.

United Group je Aleksandra Vučića pozvala, naj pokaže papirje in dokaže svoje trditve, da je United Group “v prvem krogu ponudila več denarja, v drugem pa je zmagal Telekom”. Kot so navedli, bi se “državljani Srbije tako lahko prepričali, ali Vučić laže, da ni sodeloval v pogajanjih, torej, da ne pozna natančnih številk, ali pa je res sodeloval in pozna vse podrobnosti, a še vedno laže. V obeh primerih je Aleksandar Vučić lagal in prevaral vse državljane Srbije.”

“Kaj je res in česar nobena laž osebe z imenom Aleksandar Vučić ne more zanikati? Res je, da je imela United Group najuspešnejše rezultate, odkar obstaja, v prvih šestih mesecih leta 2021. Res je, da je EBITDA podjetja dvakrat višja od vrednosti Telekoma Srbija (konsolidirano). Res je, da smo v zadnjih treh letih dosegli 300-odstotno rast poslovanja. Res je, da v osmih državah zaposlujemo 14.365 ljudi in da njihove plače niso nikoli zamujale. Res je tudi, da smo vedno mislili na druge in pomagali, ko je bilo najtežje. Donirali smo milijone evrov v regiji, predvsem pa v Srbiji, vendar so bili ti podatki cenzurirani po odredbi oblasti,” poudarjajo v izjavi.

Dodajajo tudi, da niti tako uspešna United Group kot vodilno podjetje v telekomunikacijah in medijih v jugovzhodni Evropi ni mogla ponuditi več kot 35 milijonov evrov na sezono za pravice predvajanja Premier lige za trg nekdanje Jugoslavije.

“Tudi ta znesek je bil prevelik in nerealen ter pogojen z nezakonito konkurenco državnega in zasebnega kapitala, ki je v državah Evropske unije absolutno nemogoča in prepovedana. Srbija je prav tako podpisala isti zakon, vendar ga ne upošteva. Žal je bilo to pričakovano, glede na to, da zaposleni v Telekomu in njihov menedžer Vučić vsakodnevno kršijo številne zakone Srbije,” ugotavljajo v United Group.

V izjavi v United Group navedli, da se bodo “seveda pritožili na vse ustrezne institucije v Srbiji in Evropski uniji”.

“Imamo pravico, da še eno leto predvajamo tekme Premier lige na Sport klubu. Premier liga ima svoja notranja pravila poštenega vedenja, zlasti na področju financiranja. Prepričani smo, da s pravicami za angleško ligo še ni nič končano,” pravijo v United Group.

“Telekom samo na športnih pravicah letno ustvari 150 milijonov evrov izgube”

Iz United Group sporočajo še: našega tekmeca Vučića pozivamo, da svoje trditve javno dokumentira. Vsem je namreč znano, da na televiziji rad pokaže različne dokumente in fotografije. Če je dovolj pogumen, da pregleda dokumente, naj državljanom Srbije razloži, ali je res, da je Telekom Srbija za pravice predvajanja športa plačal nekajkrat več, kot je do zdaj bilo plačano:

– za televizijsko predvajanje italijanske nogometne lige, katere cena je bila včasih 5 milijonov evrov na leto, Telekom po novi pogodbi plačuje 23 milijonov evrov na leto

– za špansko nogometno ligo, ki je prej stala 8,5 milijona evrov na sezono, po novi pogodbi Telekom plačuje 14 milijonov evrov

– za francosko nogometno ligo, katere pravice do televizijskega predvajanja so znašale 800.000 evrov na leto, zdaj Telekom plačuje 6 milijonov evrov na sezono

– za predvajanje tekem Lige prvakov, katere cena je bila včasih 18 milijonov evrov na leto, Telekom po novi pogodbi plača 45 milijonov na leto

– za srbsko nogometno ligo pa plačuje 8 milijonov evrov, kar je tudi dvakrat več kot v preteklosti.

Tako je bilo tudi s številnimi športi in različnimi ligami, kjer se je Telekom Srbija odločil za strategijo plačevanja pomnoženih cen, vse do Premier lige, za katero so ponudili 10-kratnik zneska od tistega, ki ga je prej plačala United Group.

“Morda menedžer Telekoma Srbija Aleksandar Vučić ve, kako bo 3.500.000 gledalcev Arena Sport v regiji uspelo vse to plačati, ker je cena, ki jo operater zaračuna za uporabnika za športne kanale, nižja od dveh evrov. Je menedžer Vučić vnaprej zavestno sprejel, da bo Telekom samo na športnih pravicah na leto zasluži 150 milijonov evrov manj? Ali bodo državljani Srbije plačali to razliko? Tekmec Vučić bi lahko vprašal predsednika Srbije. Mogoče on pozna odgovor,” zaključujejo izjavo.