V Nemčiji kljub mrazu pozivajo k varčevanju plina

Gospodarstvo 29. Sep 202215:12 1 komentar
Severni tok 1
Severni tok 1 (Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS)

V Nemčiji je regulator energetskih omrežij pozval, naj gospodinjstva ne glede na mraz, varčujejo s plinom. Številke namreč kljub ponavljajočim se pozivom k omejitvi porabe kažejo, da je ta nadpovprečna. Prav tako k varčevanju pozivajo v Franciji, kjer elektroenergetska podjetja varčnim obljubljajo denarne nagrade in popuste.

Nemški regulator za energetska omrežja BNetzA je izdal opozorilo gospodinjstvom, naj, ne glede na mraz, varčujejo s plinom. Številke namreč kljub ponavljajočim se pozivom k omejitvi porabe kažejo, da je ta nadpovprečna. “Brez resnega zmanjšanja porabe, tudi v gospodinjstvih, se bomo pozimi težko izognili pomanjkanju plina,” so izpostavili v BNetzA.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, danes objavljene številke kažejo, da je bilo v Nemčiji v tednu, ki se je začel 19. septembra, porabljenih 483 gigavatnih ur (GWh) energije, kar je nad povprečno porabo 422 GWh za obdobje med letoma 2018 in 2021. V BNetzA so potrdili, da je bil tisti teden občutneje hladnejši, kot je bil v preteklih letih, a se je treba kljub temperaturam držati zahtevanih prihrankov, sicer lahko pride do pomanjkanja plina. V izogib pomanjkanju bo treba porabo plina zmanjšati za vsaj 20 odstotkov, so dodali.

Ruska invazija na Ukrajino je v Nemčiji povzročila akutno energetsko krizo. Moskva namreč vse bolj krni dobavo. Najmočnejše gospodarstvo v območju evra je bilo doslej močno odvisno od ruskega plina in se zdaj na vse pretege trudi zaloge pridobivati od drugih virov.

Nemška skladišča plina so po podatkih nemškega regulatorja zdaj zapolnjena 91,5-odstotno, a bo kljub temu potrebno varčevanje. “S plinom je treba varčevati, četudi bo zdaj vse hladneje. Kaj bo, bo odvisno od vsakega od nas,” je danes poudaril prvi mož BNetzA Klaus Müller.

Za varčna gospodinjstva tudi do 120 evrov popusta

V luči naraščajočih cen energentov in morebitnih motenj v oskrbi z energijo pa varčujejo tudi v Franciji. Francoska elektroenergetska podjetja bodo to zimo varčna gospodinjstva nagradila z denarnimi nagradami in popusti v vrednosti tudi do 120 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz družbe TotalEnergies so v sredo sporočili, da bodo tistim odjemalcem, ki bodo vladne pozive k energetski varčnosti v zimskih mesecih udejanjili tudi v praksi, namenili med 30 in 120 evrov denarne nagrade. Podatke o porabi bodo pridobili s pomočjo pametnih števcev, ki prikazujejo porabo v realnem času, nameščeni pa so v domove več kot treh milijonov odjemalcev, so sporočili iz družbe.

Program nagrajevanja gospodinjstev, ki jim bo uspelo porabo energije zmanjšati na še posebej obremenjene dneve, bo od sredine oktobra ponudila tudi energetska skupina Engie. Odjemalcem, ki bodo porabo zmanjšali za od 10 do 20 odstotkov, bo Engie ponudil popust v znesku od pet do deset evrov, je povedala direktorica marketinga v podjetju Marion Deridder-Blondel.

V največjem dobavitelju električne energije francoskim gospodinjstvom EDF, ki je v državni lasti in je zaradi izpadov delovanja jedrskih reaktorjev primoran elektriko kupovati od drugih proizvajalcev, novega načrta spodbujanja strank k varčevanju ne napovedujejo, saj uporabnikom za zmanjšanje porabe na najbolj obremenjene dneve popuste zagotavljajo že zdaj.

V Franciji naj bi danes sicer potekala tudi prva večja stavka od aprilske ponovne izvolitve Emmanuela Macrona na predsedniški položaj. Z njo sindikati izražajo nasprotovanja naraščajočim cenam in načrtovani pokojninski reformi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje