Veliki odjemalci elektrike znova pozvani k sklenitvi pogodbe za leto 2023

Gospodarstvo 20. Dec 202215:36 0 komentarjev
elektrika
Profimedia

Energetska zbornica Slovenije velike poslovne odjemalce znova poziva, naj čim prej sklenejo pogodbe o dobavi elektrike za 2023. Pri tem opozarjajo tudi na izjemno visoko ceno elektrike.

Energetska zbornica Slovenije velike poslovne odjemalce, ki si še niso uredili oskrbe z elektriko za 2023, spet poziva, naj čim prej sklenejo pogodbe o dobavi. Pri tem opozarjajo tudi na izjemno visoko ceno elektrike v primeru neupravičenega odjema. Borzne cene elektrike so sicer v zadnjih dneh precej padle.

Podoben poziv že pred desetimi dnevi

Zbornica, ki združuje energetska podjetja v državi, je podoben poziv na večje poslovne odjemalce, za katere ne velja regulacija cen elektrike in po evropski zakonodaji tudi ne more veljati, naslovila že pred desetimi dnevi.

Tudi tokrat so spomnili, da mora imeti za oskrbo z elektriko vsak poslovni odjemalec sklenjeni pogodbi o uporabi sistema, za kar skrbijo elektrodistribucijska podjetja, in o dobavi električne energije z izbranim dobaviteljem.

Pogodba o uporabi sistema je veljavna le, če ima poslovni odjemalec sklenjeno pogodbo o dobavi elektrike. Če je nima, ne more biti priklopljen na omrežje, so jasni v zbornici. Znova tudi izpostavljajo, da zasilna oskrba na zahtevo odjemalca, ki je eden od mehanizmov na podlagi zakona o oskrbi z električno energijo, za velike poslovne odjemalce ni mogoča.

Če bi se zgodilo, da veliki odjemalci pred koncem decembra ne bi sklenili nove pogodbe o dobavi električne energije, bi prejeli obvestilo o odklopu, v primeru neuspelega odklopa pa bi se jim bo vsa neupravičeno prevzeta električna energija obračunala kot neupravičen odjem. Cena električne energije v primeru neupravičenega odjema je povišana za 30 odstotkov postavke višje tarife posamezne skupine odjemalcev po ceniku za zasilno oskrbo.

Na današnji dan cena megavatne ure 630 evrov

Če bi ceno neupravičenega odjema izračunali na današnji dan, bi le ta znašala okoli 630 evrov na megavatno uro, k temu pa je treba dodati še davek na dodano vrednost in prispevke ter omrežnino.

Vlada je sicer konec novembra sprejela uredbo o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce do konca tega leta, ki izračun zgornje cenovne meje veže na nemško borzo elektrike. Obenem je začel danes veljati zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki vključuje subvencioniranje visokih cen elektrike, plina in pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij.

Uporabljati se bo začel 1. januarja in bo veljal celotno 2023.

Borzne cene elektrike v zadnjih dneh padle

Podjetja so tudi ob sprejemanju omenjenega zakona v DZ glasno opozarjala, da so ponudbe za oskrbo z elektriko v 2023 še vedno močno previsoke in da bi slovenski proizvajalci elektrike, ti so člani energetske zbornice, ob ugodnih stroškovnih cenah lahko kljub še naprej visokim borznim cenam zagotovili bolj konkurenčne cenovne pogoje. Prav tako so delodajalci poudarjali, da zaradi visokih ponudb ukrepi države ne bodo učinkoviti.

Borzne cene elektrike so sicer v zadnjih dneh občutno padle. Če so v začetku meseca cene na nemški borzi za dobavo v 2023 vnovič dosegle skoraj 400 evrov na megavatno uro za pasovno energijo in 500 evrov za energijo v konicah, so bile v ponedeljek pri nekaj nad 300 evri oziroma nekaj pod 400 evri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.