Zadeva Teš 6: na sodišču zaslišanja o izbiri Alstomove ponudbe

Gospodarstvo 06. Jun 202313:40 0 komentarjev
teš 6
Bor Slana/BOBO

Na celjskem sodišču so zaslišali podpredsednika glavne strokovne komisije za gradnjo šestega bloka termoelektrarne Šoštanj Branka Debeljaka in člana tehnične komisije Jaroslava Vrtačnika. Oba sta zatrdila, da je podjetje Alstom izpolnjevalo razpisne pogoje in ponudilo cenejšo ponudbo od podjetja Siemens.

Na sojenju v zadevi Teš 6 na celjskem sodišču sta bila zaslišana podpredsednik glavne strokovne komisije za gradnjo šestega bloka Branko Debeljak in član tehnične komisije Jaroslav Vrtačnik. Zatrdila sta, da je bil Alstom izbran za gradnjo Teša 6, saj je izpolnjeval tehnične pogoje razpisa in je bila njegova ponudba cenejša od Siemensove.

Ponudba Siemensa po njunih pojasnilih ni ustrezala razpisnim pogojem, zato je bil proizvajalec pozvan, da ponudbo dopolni. Ker tega ni storil, so ga izločili iz nadaljnjega postopka.

Debeljak, ki je aprila letos postal generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš), je pojasnil, da je glavna strokovna komisija nadzorovala razpisno dokumentacijo, pregledala je tudi prispeli ponudbi za gradnjo Teša 6. Bil je tudi član pogajalske skupine za dobavo tehnološke opreme za šesti blok, predvsem pa je bil zadolžen za logistiko in montažne zadeve, je dodal.

Pred vsako sejo glavne strokovne komisije so njeni člani prejeli gradivo, ki ga je pripravila tehnična komisija, je še pojasnil Debeljak. Po njegovih besedah je sodeloval tudi na tehničnih delavnicah, kjer so skupaj s predstavniki Alstoma načrtovali gradnjo Teša 6.

Kako so bile sklenjene rezervacijske pogodbe, se Debeljak ni mogel spomniti. Na vprašanje obrambe obtoženih, zakaj glavna pogodba za gradnjo Teša 6, ki sta jo Teš in Alstom sklenila leta 2008, ni vsebovala tudi cene montažnih del, je Debeljak odgovoril, da verjetno zato, ker je imel Alstom težave z iskanjem ustreznih montažerjev.

Vrtačnik je dejal, da se je udeležil samo enega sestanka tehnične komisije, na katerem so razpravljali, ali Alstom in Siemens izpolnjujeta razpisne pogoje. Gradnje Teša 6 pa ni spremljal.

Odvetnica Branka Zobec Hrastar, ki zastopa vodjo projekta Teš 6 Bojana Brešarja, je sodnemu senatu predlagala preklic današnje in četrtkove obravnave, saj se njena stranka zaradi službenih obveznosti nahaja v Srbiji, vendar je bil njen predlog zavrnjen. Sodni senat je ocenil, da navzočnost Brešarja ni nujna, lahko pa v nadaljevanju sojenja zahteva ponovno zaslišanje današnjih in četrtkovih prič.

Obtožnica nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku in soobtoženim sicer očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok Teša. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka in gradnjo šestega bloka.

Vsi obtoženi so doslej krivdo zanikali, priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato na oktobrskem naroku ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni, ki jo bo prejel državni proračun, in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, česar pa ne bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral Tešu leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov povračila drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma leta 2030.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!