Zaposleni pri British Airways na letališču Heathrow za stavko

Gospodarstvo 23. Jun 202218:41 > 18:41 0 komentarjev
British Airways
PROFIMEDIA

Zaposleni pri letalskem prevozniku British Airways na londonskem letališču Heathrow so v želji po višjih plačah zaradi naraščajoče inflacije izglasovali stavko. Stavko so z veliko večino podprli člani sindikatov GMB in Unite ter opozorili na "poletje stavk", medtem ko se življenjski stroški zvišujejo.

Sindikata sicer nista navedla datumov stavke oz. stavk, sta pa opozorila, da bodo verjetno potekale na vrhuncu poletnih počitnic. Tako grozi še večji kaos, saj se letališča že zdaj soočajo s kroničnim pomanjkanjem osebja. Zaposleni so jezni, ker plače ne držijo koraka z naraščajočo inflacijo, ki je maja z 9,1 odstotka v Veliki Britaniji dosegla 40-letni vrh. Po napovedih naj bi se inflacija še zviševala in dosegla dvomestno številko.

V British Airways so nad napovedjo stavke “izjemno razočarani”, ob tem pa je prevoznik izpostavil enkratno 10-odstotno nagrado, ki jo je sprejela večina drugega osebja. Medtem sta sindikata poudarila, da so se njihovi člani lani strinjali z 10-odstotnim znižanjem plač, ko je prevoznik utrpel velike izgube zaradi posledic pandemije covida-19 in zaprl na tisoče delovnih mest.

Kot so še poudarili v British Airways, ki je v lasti letalskega konglomerata IAG, ostajajo zavezani iskanju rešitve. “Seveda bomo naše stranke obveščali o tem, kaj to pomeni zanje, medtem ko se situacija razvija,” so dodali. Tiskovni predstavnik letališča Heathrowa je povedal, da se povezujejo z British Airways in skušajo pomagati zmanjšati morebitne motnje za potnike.

Do napovedi stavke prihaja v času, ko letalski promet po sprostitvi ukrepov za zajezitev covida-19 okreva in se številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščala, zdaj soočajo s hudim pomanjkanjem delovne sile. Stavke bodo sicer poleti doletele več letalskih prevoznikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!