Zaradi “kripto piramidne sheme” od Elona Muska zahteva 258 milijard dolarjev

Gospodarstvo 17. Jun 202211:11 0 komentarjev
Elon Musk
Profimedia

Vlagatelj v kriptovaluto dogecoin, ki je bila prvotno ustvarjena za šalo, Keith Johnson, je danes proti milijarderju Elonu Musku in njegovima podjetjema Tesla in SpaceX vložil tožbo v vrednosti 258 milijard dolarjev. Johnson, ki je po investiciji v dogecoin izgubil denar, trdi, da je bil žrtev "kripto piramidne sheme za dogecoin".

Keith Johnson zahteva, da se njegova vloga, ki jo je vložil na sodišču v New Yorku, opredeli kot skupinska tožba v imenu vseh tistih, ki so utrpeli izgube zaradi naložb v dogecoin od leta 2019 dalje.

“Musk povečeval ceno”

Kriptovaluta dogecoin je bila ustvarjena leta 2013 kot spletna šala. Njeni ustvarjalci so pojasnili, da je bila zamišljena kot ironičen odgovor na dva velika spletna pojava: kriptovalute, kot je bitcoin, in spletne šale okoli slike psa pasme shiba inu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Elon Musk je dogecoin v svojih zapisih na Twitterju večkrat izpostavil in s tem verjetno prispeval, da je kriptovaluta, ki je januarja lani stala okoli 0,5 centa, maja lani dosegla vrednost okoli 7,3 centa. Danes okoli 10. ure se je vrednost dogecoina ponovno gibala okoli 0,5 centa.

Odkar je Musk začel promovirati dogecoin, so vlagatelji v to kriptovaluto izgubili okoli 86 milijard dolarjev, ocenjuje Johnson. Od najbogatejšega Zemljana zahteva, da vlagateljem povrne ta znesek in obenem plača dvakratnik tega zneska kot odškodnino, torej dodatnih 172 milijard dolarjev. Skupno torej 258 milijard dolarjev, kar je trenutno 245 milijard evrov.

Johnson je prepričan, da je Musk s promocijo dogecoina povečal “njegovo ceno, tržno vrednost in obseg trgovanja”. Pri tem je vključil Muskove objave na družbenem omrežju Twiter, kjer ima več kot 98 milijonov sledilcev, med katerimi je obljubil, da bo SpaceX “poslal dobesedni dogecoin na dobesedno Luno”.

Tožba zajema tudi Muskovo podjetje Tesla, saj ta sprejema dogecoin kot plačilno sredstvo za nekatere izdelke. Družba SpaceX, prav tako v lasti Muska, je tudi vključena v tožbo, ker je enega od svojih satelitov poimenovala po dogecoinu.

Dogecoin
Profimedia

Johnson je dogecoin primerjal s piramidno shemo, saj virtualna valuta nima lastne vrednosti in ni izdelek. Poleg tega ni podprta z oprijemljivim sredstvom, število “kovancev” pa je neomejeno.

V ZDA je zadnje čase vse več tožb vlagateljev, ki se počutijo ogoljufane zaradi obljub o kriptovalutah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!