Kurilno olje že tako drago kot dizel. Kaj bo storila vlada?

Slovenija 17. Jun 202209:55 > 10:07 2 komentarja
kurjava
Profimedia

Vlada bo z naslednjim tednom deloma regulirala cene bencina in dizla, ni pa podobnega ukrepa sprejela tudi za kurilno olje. To danes stane 1,67 evra za liter, kar je približno 70 centov več kot na začetku letošnjega leta. Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da bodo ukrepi, s katerimi bodo blažili cene energentov za ogrevanje, pripravljeni do konca julija.

Večina Slovencev se po podatkih statističnega urada ogreva na lesna goriva (drva, pelete, sekance). Ta so lani predstavljala kar polovico skupne porabe energentov za ogrevanje gospodinjstev. Kurilno olje pomeni približno 14 odstotkov celotne porabe gospodinjstev za ogrevanje, zemeljski plin pa 11 odstotkov.

Lani oktobra je vlada Janeza Janše kot ukrep zoper energetsko draginjo začasno regulirala cene kurilnega olja, tako da je omejila maržo trgovcev na 6 centov na liter. Od konca kurilne sezone, to je po uredbi 20. april, pa se cene kurilnega olja ponovno oblikujejo prosto na trgu.

Ljudje so bili navajeni, da je cena kurilnega olja precej nižja od cene bencina ali dizla, a ni več tako. Danes stane liter kurilnega olja na večini prodajnih mest okrog 1,67 evra na liter, kar je približno toliko kot (regulirani) dizel.

“Cene kurilnega olja temeljijo na nabavnih kotacijah tega produkta, objavljenih na svetovnih borzah,” pojasnjujejo pri Petrolu. “Gibanje maloprodajnih cen kurilnega olja odseva gibanje nabavnih cen goriv na svetovnem trgu, na katerega družba Petrol nima vpliva. Razmere na svetovnih trgih goriv so bile že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnaša situacija v Ukrajini. Aktualno dogajanje že rezultira v dvigu cen kurilnega olja na svetovnih trgih, kar občutimo vsi,” so zapisali.

N1

Na zgornjem grafu je videti ogromen skok cen naftnih derivatov, tudi kurilnega olja, po ruskem napadu na Ukrajino 24. februarja.

Ljudje so očitno zaskrbljeni, da bi se lahko cene kurilnega olja še zvišale. Trenutno povpraševanje je namreč v primerjavi z istim obdobjem lani večje. “Običajno beležimo večje povpraševanje ob začetku kurilne sezone, letos pa je veliko kupcev kurilno olje kupilo že v pomladnih mesecih,” pravijo pri Petrolu.

Kaj torej storiti, se bodo cene še zvišale? Naftni trgovci pravijo, da zaradi nepredvidljivosti razmer “nadaljnjega razvoja gibanja nabavnih in maloprodajnih cen kurilnega olja ni mogoče napovedati”.

Vlada je napovedala, da bodo naslednji teden stekli pogovori s trgovci z živili, s čimer naj bi ublažili rast cen hrane. Robert Golob je povedal, da imajo trgovci precej različne cene in marže, zato bo vlada “vzpostavila zelo jasen prikaz”, kje so cene za osnovno košarico izdelkov nizke “in kje so očitno astronomske”. 

Zatem bodo naslovili cene elektrike, kar bi lahko bilo v prvem tednu julija, ter ogrevanja in zemeljskega plina, kar bi lahko bilo v drugem in tretjem tednu julija, je še napovedal predsednik vlade. V tem paketu bo torej tudi kurilno olje, kaj bo vlada storila, pa ne razkrivajo. “Časa za sprejetje ukrepov je dovolj. Tudi ti ukrepi bodo sledili principu, kot je pri naftnih derivatih, to je predvidljivost za vse deležnike,” je povedal Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje