Zmeda na Twitterju: v petek odpuščene delavce že prosijo, naj se vrnejo na delo

Gospodarstvo 07. Nov 202208:19 6 komentarjev
Elon Musk in Twitter
Dado Ruvic/REUTERS

Po obsežnih petkovih odpuščanjih na Twitterju, ko je službo izgubila skoraj polovica zaposlenih, je videti, da se je novi lastnik podjetja Elon Musk vendarle prenaglil. Vodstvo je namreč le nekaj dni po odpuščanju znova kontaktiralo na ducate odpuščenih oseb s prošnjo, naj se na svoja delovna mesta vendarle vrnejo. Nekatere zaposlene naj bi odpustili po pomoti, nekatere pa, preden je vodstvo ugotovilo, da bo potrebovalo njihova znanja in veščine.

Ne dolgo za tem, ko je milijarder Elon Musk prevzel vodenje priljubljenega družbenega omrežja Twitter, je novo vodstvo odpustilo približno polovico zaposlenih. Kot smo poročali, so bile med odpuščenimi tudi nosečnice, odpuščanja pa so bila nenadna, kar je vzbudilo neodobravanje javnosti. Veliko zaposlenih je o tem, da so izgubili službo, izvedelo tako, da jim je vodstvo sredi noči preprosto odvzelo dostop do notranjih komunikacijskih kanalov.

Kot je v nedeljo zvečer poročal Bloomberg, pa kaže, da se je Musk s svojimi potezami le nekoliko prenaglil. Medij namreč poroča, da je vodstvo le nekaj dni po obsežnih odpuščanjih znova kontaktiralo na ducate odpuščenih oseb s prošnjo, naj se na svoja delovna mesta vendarle vrnejo. Nekatere od njih naj bi po poročanju medija odpustili po pomoti, druge pa, preden je vodstvo ugotovilo, da bo pri gradnji in vzpostavitvi novih funkcij in sprememb, ki jih je Musk že napovedal, morda potrebovalo njihova znanja in veščine.

Po poročanju ameriških medijev je vodstvo odpustilo skoraj 3.700 ljudi, med njimi so tudi pomembni kadri s področja varnosti družbenega omrežja ter celotne ekipe zaposlenih, ki so bile odgovorne za človekove pravice in etiko strojnega učenja, kuriranje vsebin in komunikacijo, pa tudi člani produktnih in inženirskih ekip.

Velike spremembe in malo časa

Twitter je v soboto posodobil svojo aplikacijo v trgovini App Store in – kot je vodstvo pred tem napovedalo – začel zaračunavati osem ameriških dolarjev mesečno za modro potrditveno oznako. To je Muskova prva vidna in večja sprememba na tem družbenem omrežju. Dodajanje modre oznake na profile oseb, ki so mesečno naročnino že plačale, pa je Musk premaknil na prihajajočo sredo – prvotno je namreč napovedal, da bo funkcija vzpostavljena že danes. Musk je sicer napovedal tudi, da bo razpolovil število oglasov na platformi, omogočil objavljanje daljših videoposnetkov in tekstov ter vzpostavil prednostno razvrščanje v odzivih, omembah in iskanjih.

Musk je za nakup Twitterja odštel 44 milijard ameriških dolarjev (približno 44 milijard in 251 milijonov evrov), kot je sam zapisal na svojem novem družbenem omrežju, pa od takrat dnevno izgublja približno štiri milijone ameriških dolarjev (približno 4,022 milijona evrov). Zaposlene, ki so svojo službo še obdržali, naj bi po poročanju medijev spodbujal k uvajanju hitrih sprememb, nekateri zaposleni pa so v službi tudi prenočevali, da bi izpolnili zelo kratke roke, ki jih je Musk postavil.

Potem ko je več uglednih uporabnikov na Twitterju spremenilo svoja imena in profilne fotografije, da se ujemajo z Muskovim imenom in obrazom, je novi lastnik v nedeljo zvečer napovedal tudi, da bo prepovedal račune oseb, ki se lažno predstavljajo kot druge osebe. Profili oseb, ki se bodo predstavljale kot druge osebe, bodo trajno umaknjeni, in to, kot pravi Musk, brez vnaprejšnjega opozorila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje