Ambulante družinske medicine “skoraj niso več obvladljive”

Koronavirus 21. Jul 202119:28 > 19:53 1 komentar
Janez Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Minister za zdravje Janez Poklukar se je v Idriji sestal s predstavniki zdravstvenih domov v regiji. Predvsem ambulante "družinske medicine skoraj niso več obvladljive," so izpostavili.

Minister za zdravje Janez Poklukar se je v okviru današnjega obiska v Idriji najprej mudil v Psihiatrični bolnišnici Idrija, kjer se je sestal z vodstvom bolnišnice, ki mu je predstavilo kadrovsko problematiko, poslovanje, razvojno strategijo in potrebne prenove v bolnišnici. Obisk je nadaljeval v tamkajšnjem zdravstvenem domu (ZD).

Vodstva zdravstvenih domov v regiji so ministra seznanila s problemi, s katerimi se v času epidemije soočajo v praktično vseh ZD v regiji, med drugim tudi s preobremenjenostjo zdravstvenega kadra s covidom-19.

“Ambulante predvsem družinske medicine skoraj niso več obvladljive, pacienti zelo težko pridejo do svojega izbranega zdravnika. Ta pandemija je pospešila povečanje potreb po zdravstvenih obravnavah, čemur pa zdravstveni domovi ne morejo več slediti. Zato je edina rešitev, da ljudje tudi sami poskrbijo zase in se cepijo,” je poudaril direktor ZD Idrija Tomaž Glažar.

Da je zdravnikom družinske medicine treba omogočiti vrnitev k svojemu osnovnemu poslanstvu, je opozorila tudi strokovna vodja ZD Nova Gorica Polona Campolunghi Pegan. “Iskreno si želimo, da bi lahko v polnosti ponovno zagnali vse naše preventivne programe, da bi se ponovno lahko posvečali bolnikom s kroničnimi boleznimi, da bi lahko opravljali svoje poslanstvo in se ne bi ukvarjali toliko s testiranjem ljudi in razmišljanjem o covidu. To lahko dosežemo le tako, da naše kadre s covidnih delovišč, tu imam v mislih predvsem hitre teste za splošno populacijo, vrnemo k njihovim matičnim delovnim nalogam, kjer bodo lahko opravljali delo v dobrobit celotne družbe,” je poudarila Peganova.

V ZD Tolmin cepljenih 88 odstotkov zaposlenih

Direktor in strokovni direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep pa je opozoril, da se v njegovo pulmološko ambulanto vračajo pacienti, ki so že preboleli covid, a jim je ta pustil dolgotrajne posledice. “Te se kažejo tudi pri tistih prebolevnikih s t.i. tihim potekom bolezni, saj tudi pet, šest mesecev po preboleli okužbi s covidom-19 ti pacienti prihajajo v mojo pulmološko ambulanto zaradi težkega dihanja in težav s telesno zmogljivostjo. Če smo cepljeni, a kljub temu zbolimo, je potek bolezni bistveno blažji in pušča manj posledic,” je pojasnil Lucas Triep.

Zadovoljen je, da je v ZD Tolmin cepljenih kar 88 odstotkov vseh zaposlenih. Zato poziva vse zdravstvene domove in bolnišnice, da se zdravstveno osebje, zlasti medicinske sestre, cepijo, da ne bi bile prenašalke okužbe v svojem delovnem okolju.

Minister za zdravje Poklukar je izrazil zadovoljstvo, da je območje Idrijskega z 51 odstotki precepljenega prebivalstva s prvim odmerkom na prvem, ob 45-odstotni precepljenosti z drugim odmerkom pa na drugem mestu med slovenskimi občinami. “Želimo si, da vsi skupaj dosežemo od 70- do 75-odstotno precepljenost prebivalstva Slovenije, saj nam bo le to v jeseni in pozimi omogočilo življenje, kot si ga zaslužimo. Zato pozivam vse, da solidarno in odgovorno pristopijo k cepljenju in tako skupaj omogočimo zdravstvu in vsem v družbi, da kar se da normalno zaživimo tudi v četrtem valu,” je poudaril minister.

Razbremeniti zdravnike družinske medicine

V pogovoru z vodstvi zdravstvenih domov v regiji se je minister strinjal, da je treba zdravnike družinske medicine razbremeniti delovnih obveznosti, povezanih s covidom-19, in jih vrniti k preventivi, kroničnim bolnikom ter k njihovemu osnovnemu poslanstvu. Preobremenjeni zdravstveni domovi sedaj predstavljajo glavni steber zdravstva z najpomembnejšim preventivnim in največjim zdravstvenim logističnim projektom v zgodovini Slovenije – cepljenjem, je še poudaril.

“Včeraj je bilo v Sloveniji ugotovljenih 111 novih okužb, ta številka v tem trenutku predstavlja le en odstotek vseh tistih, ki v tem trenutku potrebujejo zdravniško pomoč. Kljub temu pa covid terja angažiranost kar od 20 do 30 odstotkov vseh zdravstvenih kadrov in drugih virov. S tega vidika je edino racionalno, da se cepimo in s tem pomagamo tudi zaposlenim v zdravstvu, da se vrnejo k svojemu primarnemu poslanstvu,” je še poudaril Poklukar.

Izpostavil je tudi dve novosti, in sicer, da so odslej vsem prebivalcem Slovenije že omogočili dostop do mobilne aplikacije portala zVEM. S tem orodjem bo lahko vsak zase kjerkoli na svetu v kateremkoli trenutku dostopal do svojih zdravstvenih podatkov. Minister je napovedal tudi, da bodo predvidoma še v tem tednu nadgradili informacijska orodja tako, da bodo vsi izvajalci javnih prireditev pri NIJZ preko svojih mobilnih naprav s pomočjo teh orodij pri organizaciji dogodkov lahko pričeli anonimno slediti digitalnim covidnim potrdilom oz. potrdilom, ki dokazujejo izvajanje protokola PCT.

“Nalezimo se dobrih navad”

Predstojnik novogoriške območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marko Vudrag pa je ob današnjem obisku v Idriji predstavil promocijsko kampanjo Nalezimo se dobrih navad. Cepimo se, katere cilj je informirati in ozaveščati prebivalce Slovenije o pomenu cepljenja. V času obiska ministra v Idriji je bila pred ZD Idrija postavljena stojnica te kampanje, kjer so mimoidoči dobili vse informacije o cepljenju in se lahko brez predhodne prijave tam tudi cepili.