Beović po resnem zapletu za umik cepiva Janssen, vlada v nakup 100.000 odmerkov

Koronavirus 28. Sep. 202122:15 > 29. Sep. 2021 07:48
Delite:
Johnson & Johnson, janssen
Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Vlada je na dopisni seji sklenila, da bo na podlagi izraženega interesa prebivalcev Slovenije z Madžarsko sklenila dogovor o odkupu sto tisoč odmerkov cepiva Janssen. Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je sicer nekaj ur pred tem po resnem zdravstvenem zapletu, ki časovno sovpada s cepljenjem z omenjenim cepivom, dejala, da je po njenem osebnem mnenju smiselno cepivo Janssen začasno umakniti, dokler se situacije ne analizira.

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da bo od Madžarske nabavila sto tisoč odmerkov cepiva Janssen.

“Interes prebivalcev Republike Slovenije za cepljenje proti covid-19 s cepivom z lastniškim imenom covid-19 Vaccine Janssen suspenzija za injiciranje proizvajalca Janssen bistveno presega predvidene dobave tega cepiva na podlagi pogodbenega naročila s proizvajalcem tega cepiva,” so z vlade sporočili po dopisni seji.

Slovenija bo tako “na podlagi trenutnih epidemioloških razmer ter izraženega interesa prebivalcev Republike Slovenije po cepljenju proti covidu-19 z navedenim cepivom” z Madžarsko sklenila dogovor o odkupu sto tisoč odmerkov cepiva Janssen.

“Madžarska ima trenutno višje zaloge navedenega cepiva od dejanskih potreb po cepljenju s tem cepivom,” so še sporočili in dodali, da bo višina nabavne cene cepiva enaka prodajni ceni tega cepiva s strani proizvajalca Janssen.

Po cepljenju z Janssenom 20-letnica v skrajno težkem zdravstvenem stanju

Popoldne so iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra sicer sporočili, da je v skrajno težkem zdravstvenem stanju mlajša ženska, ki je bila cepljena z omenjenim cepivom Janssen. Kljub naporom se stanje bolnice ni izboljšalo.

Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem s cepivom Janssen je UKC Ljubljana primer te bolnice prijavil Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) kot primer možnega stranskega učinka po cepljenju, za kar v UKC Ljubljana ocenjujejo, da obstajala utemeljen sum.

Končne potrditve, da bolnica umira zaradi cepljenja, še ni.

Beović osebno za začasen umik cepiva Janssen

Zapleti po cepljenju s cepivom Janssen so izjemno redki, je ob tem za N1 povedala vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. V strokovni literaturi je zabeležen en tak primer resnih zapletov po cepljenju na sto tisoč cepljenj, je dodala. 

Da  bi strokovna skupina za cepljenje lahko že danes obravnavala sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom, je zvečer dejala za POP TV. “Moje osebno mnenje pa je, da je pametno, da se cepivo ta hip umakne, potem pa situacijo analizira in cepljenje morda v določenih skupinah nadaljuje,” je dodala.

Komentari

Vaš komentar