Beović: Testiranje cepljenih oseb za zdaj še ni smiselno

Koronavirus 31. Avg 202117:57 > 18:08 2 komentarja

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović je pojasnila, da uvedba testiranja že cepljenih oseb trenutno še ni potrebna. Tretji, poživitveni odmerek pa bodo najverjetneje priporočili osebam, ki so imunsko najbolj oslabele, kroničnim bolnikom ter skrajnim starostnim skupinam. Za splošno populacijo tretji odmerek verjetno ne bo izrecno priporočen.

Na današnji 8. seji Koordinacije zdravniških organizacij (KZO) so se predstavniki zdravniških organizacij pogovarjali tudi o možnosti testiranja cepljenih posameznikov ter o tem, kdaj bi bilo smiselno prejeti tretji odmerek cepiva.

O tem, ali bi lahko v veljavo stopilo tudi obvezno testiranje cepljenih oseb, je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović povedala, da trenutno to ni smiselno. “Cepljenje je dovolj zaščitno, da to ni potrebno, seveda z nekim sprejemljivim tveganjem,” je dejala Beović. Na ta način namreč zmanjšujemo potrebo po testiranju, saj da je to še vedno delo, ki ga je treba opraviti in plačati. “Ljudje, ki so cepljeni, so namreč sorazmerno dobro zaščiteni in v bistveno manjši nevarnosti, da bi zboleli in okužbo prenašali naprej,” je dejala dr. Beović. V primeru, da bi se z neko novo različico covida-19 izkazalo, da bi bilo slednje potrebno, pa bodo seveda spremenili usmeritve.

Za splošno populacijo tretji odmerek verjetno ne bo priporočen

Razpravljali so tudi o priporočilih za tretji, poživitveni odmerek cepiva. “Na podlagi podatkov raziskav, predvsem zelo dragocene raziskave Izraela, kjer so s tretjim odmerkom cepili več kot milijon ljudi starejših od 60 let ter predvsem na podlagi njihovih podatkov o tem, kako postopno ugaša imunost, trenutno tretji odmerek priporočamo tistim, ki so imunsko najbolj oslabeli,” je pojasnila Beovič.

“Na eni strani je treba zaščititi tiste, ki so imeli slab odgovor na cepljenje, na drugi strani pa tudi tiste, ki so v skrajnih starostnih skupinah,” je pojasnila in dodala, da pridejo v poštev tudi kronični bolniki, za splošno populacijo pa verjetno cepljenje s tretjim odmerkom ne bo izrecno priporočeno.

“Za tiste, kjer govorimo o dodatnem odmerku, je tretji odmerek smiseln že po štirih tednih, saj že prva dva odmerka nista zagotovila zadostne imunosti. Pri tistih posameznikih, pri katerih računamo le na ugašanje imunosti, pa bomo tretji odmerek verjetno priporočili po osmih mesecih,” je še zaključila predsednica Zdravniške zbornice Slovenija in dodala, da bo končna verzija zapisana sestanka KZO pripravljena do petka.

Po besedah Beović v zdravniških krogih poteka tudi razprava, ali bi bilo glede na kritičnost trenutno epidemiološke situacije pametno predlagati, da se uvede tudi splošno obvezno cepljenje proti covidu-19, in sicer za rizično skupino starejših od 50 let. Pri tem je pojasnila, da v Sloveniji za določene bolezni že poznamo obvezno cepljenje in da je tudi ustavno sodišče, ko je o tem presojalo, menilo, da ima država dolžnost, da zaščiti državljane pred tveganji, ki jih predstavljajo določene infekcijske bolezni. Vir: STA