Ekološki nasvet: hitri testi za označevanje rastlin

Koronavirus 07. Feb 202216:32 > 20:24 0 komentarjev
rože test
Facebook

Ena od neželenih posledic epidemije so kupi odpadne plastike, ki jo povzročajo rabljeni hitri testi. Na spletu se pojavljajo nasveti za njihovo ponovno uporabo.

Če bi vam pred dvema letoma nekdo pokazal hitri test, najbrž večina ne bi vedela, kaj je to. Danes pa te teste najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu.

Samo na uradnih testirnih mestih jih v Sloveniji porabimo po sto tisoč na dan, koliko jih za samotestiranje porabimo doma, pa ne ve nihče. Na tisoče testov po uporabi roma med mešane odpadke. Zaradi svoje majhnosti in specifičnosti niso primerni za recikliranje in zato verjetno končajo v eni od sežigalnic odpadkov. Se pa na spletu pojavljajo zamisli, kako jih koristno uporabiti.

V zraku se že čuti pomlad in kmalu bo čas za pripravo vrta. Prav tu pa lahko koristno uporabite hitre teste. V videu je prikazano, kako test najprej razstavite, nato pa sestavite tako, da dobite površino, na katero lahko napišete ime rastline, ki bo zrasla iz semena, ki ste ga posejali.

Upamo, da koronavirus ne bo več tako zelo vplival na naša življenja, ko boste pobirali s hitrimi testi označeni pridelek.

Vsekakor je treba paličico za testiranje in epruveto s tekočino, v kateri zmešamo vzorec, zavreči. Prav tako je nujno, da pravilno (najbolje v zaprti plastični vrečki) zavržemo vse dele kompleta za testiranje, če je test pokazal, da smo okuženi.