Gojc po bolezni: Zdravniki in sestre so angeli, omogočili so mi ponovno rojstvo

Koronavirus 24. Dec 202106:49 > 08:06 3 komentarji

Po hujši obliki covida-19 je igralec Gojmir Lešnjak – Gojc končno doma, a mora zaradi posledic bolezni še vedno hoditi na rehabilitacijo v Sočo, saj ga noge komaj držijo pokonci. Dneva, ko je zbolel za covidom-19, se spominja po tem, da je najprej upal, da ni res. "Človek si misli: pa ne no, pa ne jaz. Dvakrat sem cepljen, zato nisem mogel verjeti." A prepričan je, da bi brez cepljenja umrl. "Ne bi zdaj klepetala, prej bi mi lahko za 1. november prinesel svečo," je povedal voditelju Mihi Orešniku v oddaji N1 STUDIO.

Gost oddaje N1 STUDIO je bil Gojmir Lešnjak – Gojc, priljubljeni slovenski igralec, ki je pred kratkim zbolel za hujšo obliko bolezni covid-19. Potreboval je tudi zdravljenje v bolnišnici.

“Iz dneva v dan je stanje boljše. Zdaj ko sem začel rehabilitacijo v Soči, kjer so strokovnjaki res izjemni, že malo bolj pogumno in samostojno hodim. Seveda ne velikih razdalj, pa tudi počepov še ne morem delati, saj so mišice atrofirale do te mere, da se človek še ne more postaviti čisto na svoje noge,” je o svojem trenutnem počutju in okrevanju povedal Gojc.

Ko je prišel z Golnika, je imel do prvega nadstropja štiri postanke in težave z dihanjem, zdaj pa mu s počasnim korakom uspe isto razdaljo premagati brez počitka.

Dneva, ko je zbolel za covidom-19, se spominja po tem, da je najprej upal, da ni res. “Človek si misli: pa ne no, pa ne jaz. Dvakrat sem cepljen, zato nisem mogel verjeti. Je pa res, da sem bil cepljen s cepivom AstraZenece. Po drugi strani pa, če se ne bi cepil, me ne bi bilo več in midva ne bi tukaj klepetala. Prej bi mi lahko za 1. novembra prinesel svečo.”

Prav 1. novembra so mu s PCR-testom potrdili okužbo. Ker je imel vedno manj kisika v krvi, so ga z rešilnim avtomobilom odpeljali v ljubljansko bolnišnico, nato pa naprej na Golnik.

“Bolnišnica Golnik je res rolls-royce med bolnišnicami. Verjamem, da si tudi drugod enako prizadevajo, ampak tem zdravnikom in sestram tam pravim, da so angeli. Ker so mi konec koncev omogočili ponovno rojstvo,” je s solzami v očeh povedal Gojc.

Pohvalil je njihovo profesionalnost in prizadevanje za bolnike, pa tudi to, da priznajo, da še vedno včasih tavajo v megli, ker gre za novo bolezen s številnimi obrazi. “Pri meni so bili zelo uspešni, intubacija ni bila potrebna. Tisto je še huje, pa tudi rehabilitacija je težja,” je dejal.

S pomočjo čudovite zdravnice, kot jo je označil Gojc, in številnega drugega osebja v bolnišnici je najprej šel na navaden covidni oddelek, potem pa se je lahko vrnil v domačo oskrbo.

“Mislim, da bi moralo biti cepljenje obvezno”

“V sobi na intenzivni negi sta bili še dve gospe, ki sta bili intubirani. Nekega dne so eno od njiju odpeljali, in mislil sem, da gre na neke preglede, slikanje … Šele precej pozneje sem izvedel, da je gospa tisti dan umrla,” se trenutka iz bolnišnice spominja igralec.

Da ni bila cepljena, je ob tem dodal. “Človek si sam kroji usodo. Mislim, da bi moralo biti cepljenje obvezno, kot je bilo pri črnih kozah v Jugoslaviji. Ne vem, naj se s tem ukvarja stroka.”

Poleg tega je poudaril še izjemno organizacijo in točno določene naloge za vsakega. “Ve se, kaj kdo sme, česa ne sme, čigava je prva in čigava je zadnja beseda. Ob tebi so 24 ur na dan, vsakič, ko rečeš, da nekaj ne ’štima’, ti v trenutku pomagajo,” je opisal njihovo prizadevnost.

Kot je dejal, je ob tem začel razmišljati, v čem je problem našega zdravstvenega sistema, če so bolnišnice notranje tako dobro organizirane. Meni, da bi potrebovali človeka, ki ima veliko znanja o medicini, predvsem pa o organizaciji dela, da bi odlično delo na ravni bolnišnic prenesel na celoten sistem.

“Ti ljudje tam delajo, tudi sobote in nedelje, pa nihče ni niti enkrat potožil, da je utrujen, vsaj nam ne. Diskretni so, nikomur ni prišlo na pamet, da bi razglašal, da je tista gospa umrla. Kljub kaotičnemu stanju je bil tam občutek, da je vse v najlepšem redu,” osebja ni mogel prehvaliti.

Za odločbo se mu je zdravnica opravičila

Potem ko se je 10. decembra vrnil s klinike Golnik, je od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) dobil “degutantno” odločbo, kot jo je sam označil, da je od 16. decembra sposoben za delo.

“Pošteno moram povedati. Mene je predvčerajšnjim klicala osebna zdravnica in se v imenu zdravnice, ki je napisala to odločbo, iskreno opravičila. Razložila je situacijo, da gre za krasno zdravnico, ki pa je absolutno prezaposlena in prihaja do avtomatizmov. Ne utegnejo biti dovolj pozorni, saj je en zdravnik za nekaj tisoč primerov,” je povedal Gojc in dodal, da je opravičilo z veseljem sprejel.

Sicer dobiva veliko pošte ljudi, ki pa niso dobili opravičila in so se morali napol bolni vrniti na delo. “Zdravje je edino, kar imaš v življenju in je nekaj vredno. Nobena nepremičnina, noben denar nista nič vredna, ko greš enkrat čez takšno izkušnjo. In ljudje se taki nerazsodni odločbi ne znajo upreti, pa bi se morali!” poziva ljudi.

“Ljudem svetujem, naj takoj se odzovejo, če je to le upravičeno. Žal je med nami veliko bleferjev, veliko takšnih, ki bi se radi izognili delu. Delo jih morda ne osrečuje in ga opravljajo samo za ljubi kruh. Verjamem, da imajo tudi na ZZZS težave s takšnimi ljudmi, a kljub temu bi morali biti malo bolj pozorni,” je dodal. Sam pravi, da je bil prvič na bolniški in bi šel z največjim veseljem poskakovat in prepevat po odru, če bi le zmogel.

Še vedno ima poleg oslabljenih mišic tudi težave z dihanjem, zato zdaj izvaja dihalne vaje, ki so mu jih pokazali na Golniku. “Imel sem tudi precej hude krvavitve z nosa, kar se počasi umirja,” je povedal. V bolnišnici je zbolel za tudi trombozo, zdaj jemlje deset različnih zdravil na dan.

“Če bomo med ljudi vrnili humor, če bomo skušali spet normalno komunicirati in če bo končno na oblast prišla neka politika, s katero se ne bomo več ukvarjali in nas ne bo več držala za vrat, bo precej lažje. A treba bo povrniti te normalne medčloveške odnose, stik med ljudmi, ki smo se ga zdaj odvadili. Druženje, klepet, pogovor … Znati poslušati. To je najbolj pomembno.”

“Res svetujem vsem, naj se gredo cepit in nehajo poslušati cepce,” je na koncu pozval. Glede praznikov pa je igralec dejal: “Potrpite, počakajte, potem bo precej večji žur. Upam, da že prihodnje leto končamo to zgodbo svetovne norije.”

Celotna oddaja N1 STUDIO je v prvem videu na vrhu članka. 

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje