Hrvaška ministrica za turizem zaradi rasti okužb pozvala k osebni odgovornosti

Turizem
Žiga Živulović jr./Bobo

Hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac je ob slabšanju epidemiološke slike na Hrvaškem – predvsem v nekaterih županijah – dejala, da je uvrstitev na oranžni seznam Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni dober opomin, da se začnejo vsi obnašati odgovorno. Pozvala je tudi k cepljenju.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 18 novih okužb, skupno pa imajo 685 aktivnih primerov. V bolnišnicah se zdravi 125 pacientov, pomoč ventilatorja pa potrebuje 14 bolnikov s covidom-19.

A situacija se slabša. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je našo južno sosedo uvrstil med države na t. i. oranžnem seznamu. Istrska mesta, kjer je število okužb najnižje, so zato zahtevala, da se upošteva incidenca posameznih županij, ne celotnih regij.

V Splitsko-dalmatinski županiji je število aktivnih primerov blizu 200 (trenutno 190), medtem ko so v Istrski regiji le štirje aktivni primeri.

“Vsak mora prevzeti odgovornost zase. Če se v neki županiji odločijo za organizacijo nekega dogodka, morajo tudi poskrbeti, da se ljudje držijo ukrepov,” je očitke županov istrskih mest za N1 komentirala hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac.

Dejala je, da je uvrstitev na oranžni seznam dober opomin, da se začnejo vsi obnašati odgovorno, da se ljudje cepijo in upoštevajo osnovne epidemiološke ukrepe, kot je nošnja zaščitne maske in izogibanje druženju v velikih skupinah.

“Vidimo, kaj se dogaja v drugih turističnih državah, na primer v Španiji ali na Cipru. Stanje tam ni dobro, a mi imamo še čas,” je k odgovornemu ravnanju pozvala ministrica Brnjac. Tako Španija kot Ciper sta glede na zemljevid ECDC krepko v rdečem.

Po podatkih portala e-Visitor je na Hrvaškem trenutno 640.000 turistov iz tujine.

Skrb povzroča tudi naval britanskih turistov, ki ga pričakujejo v kratkem. Na Otoku so namreč sprostili praktično vse epidemiološke ukrepe. Hrvaška ministrica za turizem je izpostavila, da je po njihovih podatkih cepljenih več kot 40 odstotkov turističnih delavcev, kar ocenjuje za zelo dobro.

“Vsi vidimo, kaj se dogaja z delta različico, zato je ključno, da se cepimo v čim večjem številu in zaščitimo sebe ter svoje bližnje,” je k cepljenju v oddaji večkrat pozvala hrvaška ministrica.

Z najmanj enim odmerkom so na Hrvaškem do zdaj cepili 1.589.579, z dvema pa 1.327.422 oseb.