Izrael bo najranljivejšim nudil četrti odmerek cepiva proti covidu-19

Koronavirus 22. Dec 202106:35 > 10:53 1 komentar
Tretji odmerek cepiva v Izraelu
REUTERS/ Nir Elias

Izrael namerava postati prva država, ki bo cepila s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19. Država se namreč zaradi širjenja omikrona pripravlja na nov val epidemije.

Izraelski epidemiologi cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19 priporočajo starejšim od 60 let in zaposlenim v zdravstvu, poroča BBC. Priporočilo so sprejeli po tem, ko so v torek potrdili prvo smrt covidnega bolnika, okuženega z različico omikron. Po podatkih ministrstva za zdravje je v Izraelu aktivnih najmanj 340 okužb s to različico.

Premier Naftali Bennett načrt pozdravlja. Pristojnim je naročil, naj se pripravijo. Odločitev o začetku cepljenja s četrtim odmerkom morajo potrditi še višji zdravstveni uradniki. V uradu premierja pa so za BBC navedli, da upajo, da bodo prebivalce s četrtim odmerkom cepili vsaj štiri mesece po prejemu tretjega odmerka.

“To je čudovita novica, ki nam bo pomagala premagati val okužb z omikronom, ki širijo po svetu,” je dejal Bennett. Prebivalce je pozval k cepljenju.

Izrael je znan po hitri in široki kampanji cepljenja proti covidu-19. Kljub temu pa je z dvema odmerkoma cepljenih le 63 odstotkov 9,3 milijonskega naroda. To je sicer mogoče pripisati tudi temu, da je Izrael relativno mlada država, okoli tretjina prebivalcev je mlajših od 14 let. Da bi obvladali epidemijo, so novembra odločili, da bodo cepili tudi otroke, starejše od pet let. Premier Bennett je v ponedeljek dejal, da želi, da je vsak otrok, ki izpolnjuje pogoje pogoje za cepljenje, cepljen v naslednjih dveh tednih.

Za omejitev širjenja virusa je Izrael prepovedal potovanje v ZDA, Nemčijo, Italijo in Kanado.

Od začetka pandemije covida-19 je Izrael potrdil več kot 1,36 milijona okužb, umrlo je približno 8.200 covidnih bolnikov, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa.