Kaj napovedujejo projekcije? Ta teden vrh novih okužb z omikronom

Koronavirus 25. Jan 202213:09 > 14:22 1 komentar
Koronavirus
PROFIMEDIA

Projekcije izrednega profesorja na ljubljanski Zdravstveni fakulteti Janeza Žiberta napovedujejo, da bomo ta teden dosegli vrh v številu novih okužb, odkar smo z omikronom stopili v peti val epidemije. Tako kažejo tudi projekcije ljubljanske Fakultete za pomorstvo in promet.

Glede na projekcije izrednega profesorja na Zdravstveni fakulteti ter Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem ter člana covid-19 sledilnika dr. Janeza Žiberta bomo ta teden dosegli vrh novih okužb z omikronom. Tako kažejo tudi projekcije ljubljanske Fakultete za pomorstvo in promet.

Že prejšnji teden smo večkrat potrdili največje število dnevnih okužb, nazadnje v soboto, ko so pristojni potrdili skoraj 14 tisoč novih okužb.

Sobotne številke po modelih niso bile pričakovane, so pa posledica akumulacije zaostankov testiranja iz prejšnjih dni. Če pogledamo skupno število okuženih na tedenskem nivoju (ali pa 7-dnevno povprečje), pa se je tedenska incidenca s sobotnim prispevkom ravno izenačila z napovedmi,” je za N1 pojasnil Žibert.

Po podatkih ljubljanske Fakultete za pomorstvo in promet je število potrjenih primerov prejšnji teden naraslo za 64 odstotkov, največji porast okužb – dvakrat več – pa je bil v starostni skupini nad 85 let.

Žibertove projekcije napovedujejo, da bomo ta teden v povprečju potrdili med 64 in 77 tisoč okužb, za prejšnji teden pa so napovedale med 64 in 67 tisoč novookuženih. Dejansko število novookuženih je napovedi nekoliko preseglo, saj smo v prejšnjem tednu imeli nekaj več kot 70 tisoč okužb.

Graf 7-dnevno povprečje
Janez Žibert

Zaradi spremembe v modelu testiranja bodo projekcije zaznale manj primerov

Na zgornjem grafu je vidno označen trenutek, ko smo spremenili način testiranja populacije. Če so se pred 19. januarjem vsi posamezniki z znaki okužbe odpravili na PCR-testiranje, je od takrat naprej PCR-test namenjen le tistim, ki so prisotnost koronavirusa že potrdili s hitrim testom in pa spadajo v rizične skupine prebivalstva. Žibert pravi, da novi način testiranja na njegov model ne vpliva preveč, bodo pa projekcije zaradi spremenjenega načina testiranja zaznale manjše število potrjenih primerov, kot bi jih, če bi imeli večje kapacitete testiranja.

“To pomeni, da ne bomo zaznali vrha okužb v tem valu in se bo verjetno zgodilo, da bomo dlje časa ostali pri tako visokih številkah na platoju,” je pojasnil Žibert. “Po drugi strani pa se bo lahko zgodilo, da bomo imeli velika nihanja v številkah, kar bo posledica lovljenja zaostankov v poročanju rezultatov.” Zato je po njegovih besedah v tem času bolj smiselno gledati tedensko incidenco okuženih.

Tedenska incidenca okuženih
Janez Žibert

Vrh sprejemov v bolnišnice v času omikrona še prihaja

Kot opozarja Žibert, bolnišnice in enote intenzivne terapije trenutno ne sledijo projekcijam okuženih, kar pripisuje temu, da se trenutno aktivno prekužuje predvsem mlajša populacija. Po podatkih ljubljanske Fakultete za pomorstvo in promet so sprejemi v bolnišnično oskrbo prejšnji teden porasli za 33 odstotkov.

Projekcije hospitalizacij
Janez Žibert

Projekcije Žiberta in projekcije Fakultete za pomorstvo in promet napovedujejo, da vrh sprejemov v bolnišnice v valu omikrona še prihaja. Žibert dodatno opozarja, da število sprejemov na oddelke intenzivne nege pada in da v tem primeru dejansko stanje ne sledi njegovim napovedim.

Za začetek februarja napovedanih največ smrti

Prejšnji teden smo potrdili več smrti, povezanih s koronavirusom, kot teden dni pred tem. Tako kažejo tudi podatki ljubljanske Fakultete za pomorstvo in promet, ki beleži, da se je samo prejšnji teden število umrlih povečalo za 82 odstotkov.

“Smrti so v zadnjem tednu že zelo narasle, s približno sedem smrti na teden smo v povprečju prišli na dvanajst smrti. To so precej visoke številke in pojav ta trenutek ne sledi projekcijam,” je za N1 navedel Žibert. Dodal je, da lahko povečano število smrti pripišemo tudi temu, da nedavna statistika vključuje vedno več ljudi, ki umirajo s covidom in ne zaradi covida. “Za dejansko stanje o smrtnosti zaradi covida je najbolj zanesljiva mera presežne smrti, ki pa jo lahko izračunamo enkrat mesečno, ko dobimo podatke,” dodaja.

Žibertove projekcije napovedujejo, da bomo vrh števila smrti v valu omikrona dosegli v prvem ali drugem tednu februarja.

Graf tedenska incidenca smrti omikron
Janez Žibert

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje