Kaj narediti, če ste bili v stiku z okuženim

Koronavirus 17. Dec 202214:01 1 komentar
ženska kašlja, ima simptome oslovskega kašlja
Foto: PROFIMEDIA

Število okuženih s koronavirusom se znova povečuje, prav tako se je povečalo število tistih, ki morajo zaradi covida-19 v bolnišnico. Gre za pričakovano rast, ki jo beleži večina evropskih držav in je posledica zime in več druženja v zaprtih prostorih. Če je na koronavirus pozitiven en član gospodinjstva, za ostale, ki živijo z njim, ni več odrejena karantena. Priporočajo pa epidemiologi, da se v tem primeru, kolikor je mogoče, izogibate stikom z drugimi ljudmi in delate od doma.

Število potrjeno okuženih s koronavirusom v zadnjih tednih raste in podobno je z drugimi virusi, tudi prehladi in gripo. Vsi se namreč prenašajo kapljično. Ker se ob hladnejšem vremenu več družimo v zaprtih prostorih, tudi virusi hitreje krožijo med nami. Te dni (v tedenskem povprečju) zabeležimo po okrog 1800 novih primerov koronavirusa na dan. Število znova raste zadnji mesec, sredi novembra je bilo potrjeno okuženih po okrog 650 na dan.

Lanski december je bil precej drugačen. V notranjih prostorih smo morali nositi maske ter upoštevati pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani). PCT-dokazilo je bilo treba pokazati tudi, če ste želeli na božičnem sejmu popiti kuhano vino. Dnevno potrjenih okužb je bilo takrat sicer manj (po okrog 1200), toda ker je bila različica delta precej nevarnejša od zdajšnjega omikrona, so bile bolnišnice na udaru. Lani je bilo sredi decembra hospitaliziranih več kot 800 covidnih bolnikov, med njimi jih je 231  potrebovalo intenzivno terapijo. Danes je hospitaliziranih 332 bolnikov s covidom, 22 na intenzivnih oddelkih.

Predvsem veliko manjši pritisk na intenzivne oddelke, kjer je za nego pacientov potrebnega tudi največ osebja, je razlog, da danes živimo brez ukrepov, ki bi hudo posegali v družbeno življenje. Maske je treba nositi le v zdravstvenih ustanovah in  domovih starejših. Tako bo po načrtu, ki ga je poleti predstavila posvetovalna skupina pod vodstvom glavnega epidemiologa Maria Fafangla tudi ostalo, če se pritisk na bolnišnice ne bo bistveno povečal.

Prehod v drugo fazo, kjer postanejo nekateri ukrepi nujni oziroma obvezni, je predviden, če projekcije poteka epidemije kažejo, da bi v 21 dneh presegli 50 odstotkov kapacitet v enotah intenzivnega zdravljenja, namenjenih bolnikom s covidom-19.

Ob tveganem stiku ostanite previdni

Da se priporočila ne bi spremenila v obvezne ukrepe,  lahko največ naredimo vsi skupaj, pravijo epidemiologi. Od februarja ni več ukrepa karanten, kar pomeni, da – tudi če smo bili v tveganem stiku ali je okužen naš družinski član – nimamo uradnih možnosti, da ostanemo doma. Razen seveda, če zboli otrok – v tem primeru lahko eden od staršev ostane doma na negi.

Zato na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NIJZ) le svetujejo, da se sedem dni po stiku samotestiramo ter pozorno spremljamo svoje zdravstveno stanje in se v primeru simptomov obrnemo na osebnega ali dežurnega zdravnika. Poleg tega je priporočljivo, da se čim bolj izogibamo stikom z drugimi ljudmi, še posebej s tistimi, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni, to so kronični bolniki in starejši. Priporočajo pa seveda tudi nošenje maske.

“Če je možno, opravljajte delo od doma,” še poudarjajo epidemiologi. O tem pa se mora zaposleni dogovoriti z delodajalcem. Dogovor je seveda odvisen od narave dela in volje delodajalca, a vsekakor ni nikomur v interesu, da bi okužba širila med zaposlenimi. Če delo od doma ni možno, se poskusite dogovoriti za način dela, ki bo preprečeval možnost prenosa okužbe na druge zaposlene, še pravijo na NIJZ. Na primer tako, da delate v ločenem prostoru. Ob tem previdnost velja tudi med prihodom na delo in odhodom domov. Izberite način prevoza, ki ne bo ogrožal drugih, in pravilno nosite masko.

Trenutno NIJZ priporoča, da se testirate še sedem dni po zadnjem stiku z okuženo osebo. Če covid preboleva vaš družinski član, to pomeni še sedem dni po tem, ko je njegov test negativen.

Za šole navodila ostajajo enaka. Če je eden od učencev v razredu potrjeno okužen, ostalim priporočajo, da se teden dni po stiku testirajo, v primeru slabega počutja pa ostanejo doma. Tako doma kot v drugih prostorih, kjer se je gibal okuženi, pa se seveda priporočata tudi redno prezračevanje in razkuževanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje