Kako vedeti, ali imate prehlad, gripo ali covid-19?

Koronavirus 31. Dec 202108:46 > 09:54 6 komentarjev
Prehlad
PROFIMEDIA

Imate vneto grlo, izcedek iz nosu in bolečine v mišicah? Lahko je navaden prehlad, gripa ali covid-19. Simptomi so podobni, zato je včasih težko ločiti, zaradi česa se počutite slabo.

Odkar se je pojavila različica omikron, število okuženih s koronavirusom narašča, vendar se zdi, da število hospitalizacij ostaja relativno majhno. Verjetnost težje oblike bolezni s to različico je manjša za cepljene, je za CNN dejal epidemiolog in nekdanji izvršni direktor zdravstvenega centra v Detroitu, dr. Abdul El-Sayed.

“Pomembna stvar, ki si jo je treba zapomniti, je, da je cepivo kot klic ‘bodi na preži’ vašemu imunskemu sistemu. Zato je njegova sposobnost prepoznavanja, ciljanja in uničenja virusov večja vsakič, ko prejmemo še en odmerek cepiva,” je rekel El-Sayed. “Zato je logično, da so simptomi okužbe blažji, če smo cepljeni.”

To pa ne pomeni, da okužb ne bi smeli jemati resno, je dodal, zlasti če upoštevamo tveganje preobremenjenosti zdravstvenih sistemov. “Samo zato, ker je tveganje za hudo obliko bolezni manjše, to ne pomeni, da na družbeni ravni omikron ne pomeni resničnega tveganja,” je dejal. “Tudi majhen delež relativno velikega števila je lahko sorazmerno veliko število.”

Številne okužbe s koronavirusom so lahko videti kot prehlad ali gripa. Najboljši način, da to potrdite, je, da naredite test, je dejala dr. Sarah Ash Combs, zdravnica v pediatrični bolnišnici. “Če ne naredimo testa, je res težko razlikovati, za katero okužbo gre,” je dejala Combs. “Simptome prehlada moramo obravnavati na isti način kot covid-19.”

Katere simptome iskati

Zgodnji znaki prehlada, gripe in covida-19 so si po navadi podobni, je dejal El-Sayed. Tako covid-19 kot gripa pogosto povzročata simptome, kot so povišana telesna temperatura, utrujenost, bolečine v telesu, vneto grlo, kratka sapa in bruhanje ali driska, navaja ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni.

Okužbo s koronavirusom pa lahko ločimo po glavobolu in suhem kašlju, ki jo pogosto spremljata. Izguba okusa in vonja, ki je bila največji opozorilni znak okužbe, je še vedno možen simptom, čeprav je zdaj manj razširjen kot pri drugih različicah, je dejal El-Sayed. “Ljudje, ki čutijo resne bolečine v prsih, zlasti s suhim kašljem, ki se je poslabšal, bi morali poiskati zdravniško pomoč,” je opozoril.

Najpomembnejši dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je izpostavljenost. “Če začutite kateregakoli od simptomov, bi se morali vprašati: ali je bil kdo, s katerim sem bil v stiku, okužen s koronavirusom? Prav tako se je treba izolirati in narediti hitri test,” je svetoval. Tudi če ne čutite simptomov in ste bili v bližini nekoga, ki je bil pozitiven na koronavirus, je najbolje, da ste previdni. “Menim, da je smiselno imeti v mislih, da je velika verjetnost, da ste okuženi, saj se različica omikron širi kot požar,” je dodal El-Sayed.

Kdaj se testirati

Priporočljivo je, da sume na okužbo odpravite tako, da naredite test, čeprav je pomembno tudi, kdaj to naredite. Če imate simptome, je čas, da naredite test, je dejal El-Sayed. Za tiste, ki so bili v stiku z virusom, vendar ne čutijo simptomov, obstaja možnost, da se virus ni dovolj razvil, da bi se pokazal na hitrem testu, je pojasnil. V teh primerih je najboljše s testiranjem počakati pet dni po izpostavljenosti in opazovati.

“Samo zato, ker je test negativen, še ne pomeni, da niste okuženi,” je dejal El-Sayed. “Najboljše je, da testiranje ponovite čez 12 do 24 ur, in ob vnovičnem negativnem izvidu ste lahko bolj prepričani, da se niste okužili.” Ne glede na to, ali gre za covid-19 ali prehlad, se je vedno priporočljivo izolirati, medtem ko se borite proti virusni bolezni, je dejal. To je zdaj postalo še pomembnejše, saj se tveganje širjenja covida-19 povečuje.

Kaj storiti, če vaš otrok kaže znake prehlada

V pričakovanju vrnitve v šolo po zimskih počitnicah morajo ljudje simptome prehlada ali gripe obravnavati enako kot covid-19, je dejala zdravnica Combs. Ko družina pride na urgenco z otrokom, ki mu teče iz nosu in ga boli grlo, je brez testa težko postaviti diagnozo, je iskrena. Otroci okužbo z omikronom prebolevajo podobno kot odrasli, saj so simptomi veliko bolj obsežni in pogosto blažji kot prehlad.

“Cepljenje proti gripi je pomembno za vašega otroka zaradi zmanjšanja možnosti dodajanja še enega virusa v mešanico,” je dejala Combs. “Ko se vrnejo v šolsko okolje, bo testiranje bistveno za zaščito pred izbruhi,” je še dodala.

“Dobra novica je, da znamo obvladovati okužbe, ko se otroci vrnejo v šolo. Kadar ni jasno, ali je bil vaš otrok v stiku z virusom, ali se še čaka na izvid testa, še vedno drži, da so protokoli, kot so nošenje mask, razkuževanje, varnostna razdalja in zmanjševanje zbiranja v zaprtih prostorih, učinkoviti pri omejitvi širjenja virusa,” je dodala.

In vedite, da se lahko nasveti sčasoma spremenijo, je opozoril El-Sayed. “Razmere se hitro spreminjajo. Učimo se vsakič več,” je dejal. “Omikron je različica, ki jo poznamo šele približno mesec dni.”

Avtorica: Madeline Holcombe/ CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje