Kakšni ukrepi veljajo od jutri? PCT le še v kritičnih dejavnostih

Koronavirus 19. Feb 202217:24 > 20. Feb 2022 07:54 7 komentarjev

Vlada je sprejela odločitev o dodatnem sproščanju protikoronskih ukrepov. Od ponedeljka bomo v Sloveniji povsod opustili spremljanje pogoja PCT. Izjema bodo le najbolj kritične dejavnosti. Hkrati se ukinja brezplačno presejalno testiranje s hitrimi antigenskimi testi in hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje. Prav tako se ukinja samotestiranje v šolah. Opuščajo se tudi vsi ukrepi v gospodarskih dejavnostih.

Vlada je sprejela stališče, da intenzivno nadaljuje s prilagajanjem ukrepov za omejevanje širjenja covida-19. Od ponedeljka bomo v Sloveniji povsod opustili spremljanje pogoja PCT, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Izjema bodo najbolj kritične dejavnosti: bolnišnice, nastanitveni zavodi socialnega varstva in zapori.

Hkrati se ukinja brezplačno presejalno testiranje s hitrimi antigenskimi testi in hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje. Proračun bo kril le še hitro testiranje za dejavnosti, kjer se le to še naprej zahteva.

Minister Poklukar je prav tako povedal, da se ukinja samotestiranje v šolah. Še naprej pa je v šolah potrebna uporaba zaščitnih mask, razen za do sedaj veljavne izjeme.

Iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so sporočili še, da bodo omejitve povsem odpravljene v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Ukinja se omejeno delovanje gostinskih lokalov in strežba samo v sedečem režimu, so za N1 potrdili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Prav tako se ukinja omejitev števila udeležencev in posebni režimi na sejmih, kot je ena smer ogleda. Odpirajo se nočni klubi. Še naprej pa bo obvezno razkuževanje, nošnja mask in zračenje prostorov.

samotestiranje šola
Žiga Živulović, Bobo

“Neizmerno vesel sem, da smo prišli do točke, ko se življenje spet lahko začne vračati na normalne tire,” je komentiral minister za zdravje. Še vedno pa ga skrbi širjenje podrazličice omikrona (BA2) in zasedenost bolnišnic. Poklukar je prav tako pozval, naj ljudje kljub sprostitvi navedenih ukrepov ravnajo odgovorno.

Vlada je že včeraj sprejela odločitev, da posamezniku v primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom ni več treba v karanteno ter da ob vstopu v Slovenijo ne bo več treba izpolnjevati pogoja PCT.

Poklukar je na novinarski konferenci komentiral še, da se “odločitev vlade od priporočil stroke razlikuje v postopnosti oziroma hitrosti sproščanja ukrepov.” Po njegovih besedah pa je cilj vseh enak – “normalno in varno življenje. Na vseh področjih družbe.”

Kot smo že pisali, je stroka med drugim predlagala odpravo pogoja PCT v trgovinah, na bankah, poštah, bencinskih servisih, upravnih enotah itd., torej tam, kjer so stiki kratkotrajni. Pogoj PCT bi ukinili tudi na zunanjih površinah gostinskih lokalov ter na smučiščih in javnem prevozu. Prav tako so predlagali ukinitev karanten in ustavitev epidemiološkega sledenja stikom, ukinitev presejalnega testiranja zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi predvidoma konec meseca ter spremembe na področju športa, kulture ter kongresne in sejemske dejavnosti.

Predsednik vlade Janez Janša je po včerajšnji vladni seji na Twitterju sporočil, da umanjka le še nekaj usklajevanj in bo večina epidemioloških ukrepov v naslednjih dneh ukinjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje