Kateri vstopni pogoji trenutno veljajo po Evropi?

Koronavirus 13. Feb 202216:41 > 14. Feb 2022 06:29 0 komentarjev
Profimedia

Kar nekaj evropskih držav je v zadnjih tednih zaradi stanja epidemije spremenilo pogoje za vstop v državo. Nekatere so zahteve omilile, drugje so za vstop še vedno potrebna številna potrdila, potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom po vsej EU velja neomejeno. Katere pogoje morate izpolniti trenutno, če potujete v katero od evropskih držav?

Italija

Za vstop v državo potrebujete dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT. Rezultat hitrega testiranja velja 48 ur, PCR testiranja pa 72 ur. Status prebolelosti traja 180 dni, status cepljenja pa velja 270 dni od zadnjega odmerka. Če je oseba cepljena s poživitvenimi odmerki, je veljavnost neomejena. Zahtevana pa je tudi prijava prek Evropskega elektronskega obrazca za za sledenje potnikov (dPLF).

Kdor pogoja PCT ne izpolnjuje, je napoten v 5-dnevno karanteno, na zadnji dan pa mora ta oseba opraviti še hitro antigensko ali PCR testiranje.

Omenjeni vstopni pogoji pa ne veljajo za vse, mlajše od 6. leta. Ti so oproščeni tudi izolacije, če ta ni predvidena za njihove spremljevalce.

Vse informacije o ukrepih in stanju v državi najdete na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Rimu.

Avstrija

Za vstop brez karantene potrebujete dokazilo o izpolnjevanju pogoja PC, negativni PCR-test, ki ni starejši od 72 ur in registracijo na portalu Pre-Travel-Clearance. PCR-test lahko opravite tudi ob prihodu v Avstrijo in do rezultata počakate v izolaciji.

PCR testa ni potrebno predložiti:

  • če je oseba prejela poživitveni odmerek najmanj 90 dni po drugem odmerku
  • če ima oseba potrdilo o prebolelosti, izdano 14 dni po okužbi in od okužbe ni preteklo več kot 90 dni
  • če je oseba cepljena z enim odmerkom cepiva Janssen in je prejela poživitveni odmerek
  • če je oseba koronavirus prebolela in je dvakrat cepljena, drugi odmerek pa je prejela najmanj 90 dni po prvem (ta izjema velja 270 dni po drugem odmerku)
  • če je bila oseba polno cepljena (2/2 ali 1/1) in je v 180 dneh prebolela covid-19 (ta izjema velja 180 dni po okužbi)

Potrdilo o prebolelosti mora izdati zdravnik prek obrazca v nemškem ali angleškem jeziku.

Vsi, ki ne izpolnjuje PC pogoja, so ob vstopu napoteni v 10-dnevno karanteno, ki se lahko od petega dne dalje predčasno prekine z negativnim PCR-testom.

Otroci in mladostniki so deležni posebnih izjem. Mlajši od 12. leta so izjeme od pogoja PCT, zanje pa veljajo isti pogoji kot za njihove spremljevalce. Če gre na primer ta v karanteno, gre otrok z njim.

Vsi med 12. in 15. letom starosti, ki nimajo statusa PC in potujejo v spremstvu odraslih, ki ga imajo, se morajo v času bivanja testirati vsaj trikrat na teden (vsaj dvakrat s PCR-testi). Tudi če so polno cepljeni, morajo pri vstopu predložiti negativni rezultat PCR testiranja.

Vse informacije o ukrepih in stanju v državi najdete na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Dunaju.

Hrvaška

Če želite na Hrvaško, potrebujete dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT. Hrvaško notranje ministrstvo za lažje preverjanje priporoča še najavo vstopa preko aplikacije EnterCroatia.

Negativni PCR-test podobno kot drugod velja 72 ur, hitri antigenski test pa 24 ur. Potrdilo o cepljenju začne veljati 14 dni po zadnjem odmerku, ki je potreben za polno cepljenje in velja 270 dni po njem. Potrdilo o prebolelosti je lahko pozitivni PCR ali HAGT test, lahko pa tudi zdravniško potrdilo. Status prebolelosti velja 180 dni od pozitivnega izvida.

Kdor teh pogojev ne izpolnjuje, mora v 7-dnevno karanteno. Izjema so otroci, mlajši od 12 let, če njihovi spremljevalci izpolnjujejo prej omenjene pogoje za vstop.

Vse informacije o ukrepih in stanju v državi najdete na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Zagrebu.

Nemčija

Za prečkanje meje potrebujete negativni izvid testiranja: PCR-test velja 72 ur, hitri antigenski test pa 48 ur. Testiranje ni potrebno za prebolevnike, polno cepljene in mlajše od 12 let.

Vsi potniki morajo svoj prihod najaviti preko spleta.

V 10-dnevno karanteno so napoteni tisti, ki nimajo potrdil o prebolevnosti ali cepljenju. Te osebe lahko po 5. dnevu karanteno zaključijo s še enim negativnim testom. Mlajšim od 12 let se karantena zaključi po 5 dneh brez testiranja.

Če se v prvih 10 dneh po vstopu v državo pojavijo simptomi okužbe s koronavirusom, je potrebna prijava pri pristojnem zdravstvenem uradu.

Vse informacije o ukrepih in stanju v državi najdete na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Berlinu.

Madžarska

Za vstop iz Slovenije v Madžarsko po kopnem ni posebnih epidemioloških pogojev.

Vse informacije o ukrepih in stanju v državi najdete na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Budimpešti.

Francija

Za vstop v državo potrebujete potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Od potnikov, ki tega nimajo in so stari 12 let in več, se zahteva negativen PCR ali hitri antigenski test. Oba veljata 24 ur.

Vsi potniki morajo izpolniti tudi elektronsko izjavo.

Potrdila o cepljenju ali prebolelosti veljajo:

  • pri cepivu Janssen 2 meseca po cepljenju
  • pri ostalih cepivih (Pfizer, Moderna ali AstraZeneca) 7 mesecev, od 15. februarja pa 4 mesece
  • pri poživitvenih odmerkih je trajanje neomejeno
  • potrdilo o prebolelosti velja 6 mesecev, od 15. februarja pa 4 mesece

Vse informacije o ukrepih in stanju v državi najdete na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Parizu.

Velika Britanija

Vstopni pogoji v državo se razlikujejo glede na to, v kateri del države potujete.

V Angliji so vstopni pogoji od 11. februarja naslednji: polno cepljeni so oproščeni karantene in testiranja. To so tisti, ki so prejeli vse potrebne odmerke cepiva, zadnjega vsaj pred 14 dnevi. Vsi, ki niso polno cepljeni, morajo predložiti največ 2 dni star negativni test in opraviti še PCR-test ob prihodu v Anglijo

Karantena je potrebna samo za tiste, ki so na testu pozitivni, vsi potniki pa morajo izpolniti elektronski obrazec.

V Angliji veljajo posebna vstopna pravila za otroke. Mlajši od 4 let ne potrebujejo nobenih testiranj. Vsi, stari med 5 in 17 let pa imajo status polno cepljenega tudi, če se niso cepili.

Vse informacije o ukrepih in stanju v državi najdete na spletni strani britanske vlade.

Danska

Cepljeni in prebolevniki v državo vstopajo brez karantene. Potrdilo o prebolelosti velja 180 dni, o cepljenju pa 270 dni po drugem odmerku.

Vsi ostali morajo pred ali pa 24 ur po prihodu opraviti hitri antigenski ali PCR-test. Hitri test velja 48 ur, PCR-test pa 72 ur.

V katero skupino spadate lahko preverite na skupni spletni strani danskih ministrstev.

Portugalska

Tudi Portugalska je še od začetka decembra zahtevala, da potniki, stari 12 let in več, pred vstopom v državo pokažejo negativni test ne glede na status cepljenja. Od ponedeljka naprej pa imetnikom evropskih covidnih potrdil ob prehodu meje ne bo več treba predložiti negativnega testa.

Za vstop v državo boste tako potrebovali le potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Od potnikov, ki tega nimajo in so stari 12 let in več, pa se še naprej zahteva negativen PCR ali hitri antigenski test.

V tem primeru PCR-test velja 72 ur, hitri antigenski test pa 48 ur.

Vse informacije o vstopu v državo lahko najdete na tej povezavi.

Grčija

Tudi grške oblasti so sporočile, da od ponedeljka naprej za vstop v državo zadostuje evropsko digitalno potrdilo o cepljenju. Pred tem je Grčija decembra uvedla zahtevo po dodatnem testiranju za cepljene potnike, da bi omejila širjenje okužb s koronavirusom.

Za necepljene potnike vseeno velja, da morajo ob vstopu v Grčijo še vedno imeti negativen PCR-test, ki ni starejši od 72 ur, ali negativen hitri antigenski test, ki ni starejši od 24 ur. Enako velja tudi za potnike, katerih potrdilo o cepljenju v njihovi državi ni več veljavno.

Podatke o grških vstopnih pogojih lahko poiščete tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!