Kdo bo plačeval obvezne teste za zaposlene?

Gospodarstvo 28. Jul 202120:04 > 29. Jul 2021 09:50
Hitri testi
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na to vprašanje tudi po današnjem sestanku predstavnikov ministrstev za zdravje in gospodarstvo na Obrtni zbornici Slovenije ni odgovora. Država je napovedala, da po 23. avgustu ne bo več krila stroškov testiranja. Podjetja iz panog gostinstva, turizma ter storitvenih panog, kjer morajo zaposleni izpolnjevati PCT pogoj, pa si ne želijo dodatnega bremena.

Napoved vlade, da hitri testi od 23. avgusta ne bodo več brezplačni za vse, je razburila zaposlene v gostinstvu, turizmu ter pri ponudnikih kozmetičnih in frizerskih storitev. V teh panogah morajo zaposleni izpolnjevati tako imenovani PCT pogoj (preboleli, cepljeni, testirani).

Upoštevajoč napovedi, da cena testa ne bo presegala 12 evrov in da bo veljaven 48 ur (torej se bo moral delavec testirati trikrat tedensko), lahko izračunamo, da bo mesečni strošek na delavca 144 evrov.

Vodja svetovalne skupine za Covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je danes po sestanku na Obrtni zbornici Slovenije zaradi novih pravil, ki gostincem nalagajo preverjanje pogoja PCT, dejala, da stališče skupine ostaja, da je za zaposlene, ki niso preboleli ali cepljeni, potrebno testiranje. “Tako kot si želimo, da hodijo gostje in obiskovalci zdravi na prireditve, moramo tudi od zaposlenih pričakovati, da izpolnjujejo enake pogoje.”

Tudi 48-urna veljavnost testa ostaja, saj je kasneje zanesljivost testa manjša, je dejala.

Izjava Mateje Logar:

Želijo, da bi teste plačevala država

Vprašanje pa ostaja, kdo bo po novem plačeval teste: bo to delodajalec ali lahko morda strošek prevali na delavca?

Podjetja iz panog, kjer je testiranje obvezno, si želijo, da strošek ne bi padel nanje.

Prvič zato, pravi predsednik OZS Branko Meh, ker podjetja nimajo vzvodov, da vplivajo na precepljenost zaposlenih. Nekatera podjetja so sicer ubrala pristop pozitivnih spodbud. Generalni direktor gostinskega podjetja Slorest Rok Ponikvar pravi, da zaposlenim, ki prinesejo potrdilo o cepljenju, dajo denarno nagrado.

In drugič, ker je kriza prav panoge, kjer bo obvezno testiranje, v zadnjem letu in pol že močno udarila. “Mi aktivno spodbujamo zaposlene k cepljenju. Menimo, da bi bila v prehodnem obdobju, dokler se ne doseže dovolj visoka precepljenost, zelo dobrodošla pomoč države glede stroška testiranja saj je bila naša panoga že tako med najbolj prizadetimi zaradi ukrepov povezanih z epidemijo,” pravi Ponikvar.

Na vprašanje, ali bo, če država res ne bo plačevala testov, te zaposlenim plačevalo podjetje ali si jih bodo morali sami, Ponikvar odgovarja: “Zaenkrat še preučujemo, kaj storiti z stroški testiranja. Se pa osebno nagibam k tem da podpiram cepljenje in ne testiranja.”

Tudi Blaž Cvar, vodja gostinske sekcije v zbornici je po današnjem sestanku dejal, da so glede obveznega testiranja ostali na ločenih bregovih. “Za gostinstvo in turizem, pa verjetno tudi za kakšno drugo panogo, je nesprejemljivo testiranje na 48 ur,” je dejal in pojasnil, da je zanje težava, ker se testiranje zahteva le za zaposlene v določenih panogah, v katerih pa so že tako težave z iskanjem kadrov. Pozdravil je ustanovitev delovne skupine, ki naj bi malemu gospodarstvu omogočila sodelovanje v procesu priprave odlokov.

Izjava Blaža Cvara:

Sindikat: To je strošek delodajalca

Vprašanje pa je, ali bo delodajalcem, če država ne pristane na nadaljnje plačevanje testov, ostalo kaj drugega kot da strošek krijejo sami.

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so že opozorili, da si, če bo testiranje obvezno in jih bo tja napotil delodajalec, delavci testov ne bodo plačevali sami. Sklicujoč se na zakon o varnosti in zdravju pri delu, v katerem piše, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, menijo, da je strošek testa obveznost delodajalca.

V Pravni mreži za varstvo demokracije ocenjujejo, da tega dejstva ne spremeni niti alternativa, ki jo ima delavec na voljo v obliki brezplačnega cepljenja proti koronavirusu.

Trgovci se (za zdaj) ne testirajo

Medtem pod vprašanjem ostaja, kaj bo s trgovsko dejavnostjo. Tu so se morali zaposleni do 17. junija enkrat tedensko testirati, v zadnjem mesecu pa testiranje ni obvezno. Kakšna bo ureditev po 23. avgustu 2021, zaenkrat še ni znano, pojasnjujejo na Trgovinski zbornici Slovenije.

“Vsekakor pa bi v primeru, da bi ta strošek moral nositi delodajalec, za trgovska podjetja, ki so zaradi večmesečnega zaprtja že tako utrpela hudo gospodarsko škodo, to pomenilo dodaten stroškovni udarec,” menijo na zbornici.