Sestanek brez rešitev: gostinci zagrozili s protesti

N1 video 28. Jul 202115:49 > 29. Jul 2021 11:05

Predstavniki gostinstva in turizma so na sestanku s predstavniki vlade in epidemiološko stroko ustanovili delovno skupino, ki bo pretresala vsa odprta vprašanja o sprejetih vladnih odlokih in iskala rešitve za lajšanje dela v sektorju gostinstva in turizma. Obvezno preverjanje pogoja PCT ostaja v veljavi. Gostinci pa svarijo, da če sprememb ne bo, sledijo protesti.

Zaradi zaostrovanja ukrepov in obveznega preverjanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani, op. p.) pri vstopu v notranjost gostinskih in nastanitvenih obratov so se predstavniki Obrtno-podjetniške in Turistično-gostinske zbornice Slovenije sestali z Janezom Poklukarjem, ministrom za zdravje, Matejo Logar, vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in Milanom Krekom, direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Na sestanku sta bila prisotna tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajec in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Čeprav so predstavniki turizma in gostinstva v preteklih dneh izrazili pričakovanja o spremembi odloka, danes tega na srečanju niso dosegli. So se pa dogovorili za ustanovitev delovne skupine, v kateri bodo tako predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), kot tudi predstavniki ministrstva za zdravje in gospodarstvo ter predstavniki svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Bodo gostinci protestirali?

Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, je po sestanku na vprašanje o tem, zakaj jim ni uspelo doseči spremembe odloka, dejal, da so omejitve in ukrepi predpisani s strani vlade in je zato nemogoče pričakovati, da bi odlok, ki ga je sprejela vlada, spreminjali na sestanku.

“Ugotovili smo, da imamo različna stališča, ki jih lahko poenotimo,” je poudaril in dodal, da je bil cilj današnjega sestanka dosežen z ustanovitvijo delovne skupine, s pomočjo katere bodo ugotavljali načine za spremembe, ki si jih gostinci želijo.

Na vprašanje, kako so predstavniki vlade in epidemiološka stroka utemeljili na petkovi seji sprejeti ukrep o obveznem preverjanju pogoja PCT, mimo posvetovanja s predstavniki gostinstva in turizma, je Cvar pojasnil, da se tudi sami sprašujejo, zakaj je temu tako.

“Do zdaj nismo dobili odgovora, ki bi nas zadovoljil. Vztrajamo pri svojih stališčih. Ni posebnega razloga oziroma argumentirane utemeljitve, da smo ravno mi tako tvegana panoga, kjer se postavlja take pogoje, medtem ko drugi normalno funkcionirajo. Potrebujemo odgovore, študije, mi trdimo nasprotno,” je izpostavil Cvar in dodal, da se trenutno nahajajo na različnih bregovih in da je nujno, da se uskladijo in pridejo do kompromisnih rešitev.

Če potrebnih sprememb ne bo, se zna zgoditi, da bodo gostinci protestirali. “K temu nas pozivajo naši gostinci. Zadeva se bo zgodila spontano,” je ocenil. Gostinci se veljavnim odlokom upirajo, ker tudi sami ne vedo, kako jih izvajati v praksi, je še opozoril Cvar. Dodal je, da lahko pride do protestnega upora.

Sprejemanje pogojev “z danes na jutri”

Cvar je med drugim opozoril, da se srž težave skriva predvsem v tem, da se odloki sprejemajo, kar “z danes na jutri”. “V prihodnje si ne želimo, da bi bili odloki, ki lahko tako usodno posegajo v delovanje posamezne panoge, sprejeti na takšen način. Podobno je povedal tudi Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije, ki je tudi sam izpostavil, da se je glavna pripomba z njihove strani nanašala na sam postopek sprejemanja odlokov.

“Že od samega začetka opozarjamo na to, da poteče zelo malo časa od sprejetega zakona, in njegove uveljavitve v praksi. To je velika težava za številne ponudnike storitev, saj nimajo časa, da bi se pripravili. Mi pa nimamo časa, da bi komunicirali z njimi,” je pojasnil. Izrazil je upanje, da bodo v okviru delovne skupine vključeni predvsem v delu pred uveljavljanjem predpisov in zakonov.

Da je z današnjim sestankom zadovoljen, pa je povedal Branko Meh, predsednik OZS. “Precej pomembno se mi zdi, da smo naredili korak naprej in dosegli dogovor o ustanovitvi delovne skupine, tako bo tudi gospodarstvo pripomoglo k svetovanju zdravstvu,” je dejal.

Dodal je, da so si bili predstavniki gospodarstva kot tudi epidemiološka stroka enotni, da se lahko samo s cepljenjem zajezi širjenje okužb. Kot je še poudaril, bodo na svoje območne zbornice poslali poziv za spodbujanje cepljenja, ministrstvo za zdravje pa je po njegovih besedah pripravljeno tja poslati mobilne cepilne enote.

Je pa Meh med drugim opozoril, da jih moti neenaka obravnava. “Če so ukrepi, bi ti morali biti veljavni za vse enako. Računamo na to, da bo delovna skupina reševala tudi te zadeve,” je izrazil in dodal, da upa, da ne bodo samo storitvene dejavnosti tiste, ki bodo delovale pod posebnimi pogoji. “Želimo si enakovredno obravnavo in verjamem, da je današnji sestanek korak v pravo smer,” je povedal.

Poklukar: Vsi smo na istem čolnu

Minister za zdravje Poklukar je po sestanku dejal, da pogoj PCT ostaja v veljavi, saj da je to najboljši način, da v dejavnostih, kjer je povečana možnost okužb, zamejijo oziroma zmanjšajo verjetnost za njihov prenos. Kot je dejal, so sestanek sklenili s tremi zaključki; da gredo v skupno informiranje in pristop k cepljenju v okviru OZS, da poskušajo čim bolj avtomatizirati in poenostaviti spremljanje pogoja PCT, ter da se, kot omenjeno, oblikuje delovna skupina, ki bo pretresala vsa odprta vprašanja in ki bo poskušala priti do ustreznih rešitev.

Spoštovanje pogoja PCT se sicer zatika na zakonodajnem področju na kar so v preteklih dneh večkrat opozorili gostinci. Podatki, ki naj bi jih preverjali natakarji in delavci, po zakonu o varovanju osebnih podatkov, tem ne smejo biti dostopni. Informacijska pooblaščenka je zaradi tega uvedla tudi inšpekcijski postopek.

Poklukar je poudaril, da s pogojem PCT gostinski delavci ne preverjajo same identitete obiskovalca, pač pa gre zgolj za preverjanje pogoja PCT. “Koda QR je popolnoma anonimna in ne razkriva statusa. Vsak, ki pristopa k neki storitvi to stori prostovoljno. To je bistvena razlika od legitimacije, ki jo lahko opravi le policist,” je poudaril minister.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar je sicer med drugim dejal, da je gostincem vsekakor cilj, da se vrnejo na nivo pred petkovo odločitvijo vlade, to pomeni, da na pogoj PCT zgolj opozarjajo obiskovalce ter da bi preklicali ukrep, ki zapoveduje trimetrsko razdaljo med mizami. “Že danes smo konkretno želeli dobiti odgovor na to, ali lahko ukinemo razdaljo med mizami,” je še dejal.

Logar je sicer poudarila, da obvezna razdalja med mizami ostaja v veljavi, saj da je prenos okužb na večji razdalji manjša, še posebej pa zaradi prisotnosti bolj nalezljive delta različice. Dodala je, da je PCT pogoj obvezen, saj ostaja dejstvo, da je virus v družbi prisoten.

“Ne gre za to, da bi si mi izmišljevali neke pogoje in podajali omejitve. Gre za to, da želimo omejiti širjenje virusa in omogočiti večini ljudi normalen način življenja. Žal je narava virusa taka, da zahteva določene omejitve, in če želimo kolikor toliko varno in normalno živeti, se je pač treba prilagoditi na nove pogoje,” je med drugim povedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.