Cantarutti po odločitvi KPK: To sem naredil. Še enkrat bi reagiral tako

Koronavirus 21. Okt 202110:56 > 14:32
Aleš Cantarutti
Žiga Živulović jr./BOBO

Nekdanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je po ugotovitvah KPK pri nabavi zaščitne opreme pri podjetju Medicop prekoračil svoje pristojnosti in ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem. To predstavlja kršitev integritete.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je nekdanji državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti kršil integriteto.

Marca in aprila 2020 je Cantarutti z več dejanji pri naročilih opreme pri podjetju Medicop neutemeljeno posegal v delo zavoda za blagovne rezerve, privilegiral točno določenega ponudnika in s tem omogočil neenakopravno obravnavo ponudnikov, so zapisali na KPK. Cantarutti je nepooblaščeno odobril hitro izvedbo nakupa kisika, poslal več navodil za izvedbo ponudb oziroma pogodb ter se vpletel v urejanje bančne garancije. “V funkciji državnega sekretarja teh pristojnosti ni imel, saj je bil za vodenje postopkov javnega naročanja za nabave zaščitne opreme pooblaščen zavod za blagovne rezerve,” ugotavlja komisija.

Prekoračitev pristojnosti in delovanje v nasprotju s pričakovanim predstavlja kršitev integritete

S temi ravnanji je tedanji državni sekretar kršil 17. člen zakona o državni upravi in prekoračil svoje pristojnosti ter s tem ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo državnega sekretarja, kar predstavlja kršitev integritete, so zapisali na KPK.

Spomnili so, da je v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije integriteta “pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi”.

KPK
Borut Živulović/BOBO

Tudi v izrednih razmerah nujno zagotoviti transparentnost postopkov

Kljub izrednim razmeram, ki so narekovale hitrost in način izvedbe postopkov v tistem času, je nujno, da so ponudniki obravnavani na enak način, da so postopki transparentni in so tako zagotovljeni vsaj minimalni standardi javnega naročanja, je zapisala KPK. “Z navedenimi ravnanji tedanjega državnega sekretarja pa je bilo določenemu ponudniku omogočeno boljše pogajalsko izhodišče. S tem se izniči načelo enakopravnosti in namen pravno reguliranih postopkov, ki naj bi zagotavljali objektivno presojo, krepijo pa se klientelizem, korupcijska tveganja in netransparentno odločanje,” so sporočili.

Ugotovitve komisije so pravnomočne, obravnavana oseba zoper njih ni vložila upravnega spora niti ni podala izjasnitve nanje. Gre za druge ugotovitve kršitve integritete Aleša Cantaruttija, tokrat v povezavi z njegovimi ravnanji pri nabavi zaščitne opreme pri družbi Medicop. KPK namreč postopke preiskav vodi glede na različne sklenjene posle. V prvih ugotovitvah je bila kršitev integritete ugotovljena v posredovanjih za posle družbe Hmezad – TNT.

Cantarutti: Vsak bi na mojem mestu reagiral enako

“Vse, kar sem takrat počel – vključno s tem primerom – sem počel v najboljši veri, po svojih sposobnostih in znanjih ter s ciljem, da čim prej zagotovimo potrebno opremo,” je na odločitev KPK odgovoril Cantarutti.

Glede konkretnega primera nabave kisikovih enot pri podjetju Medicop Cantarutti je pojasnil, da v tistem času zavod za blagovne rezerve ni več imel direktorja, saj je bil Anton Zakrajšek že bolniško odsoten. “Večina zaposlenih na blagovnih rezervah je bila takrat zgubljenih. Dejstvo je, da sem poklical, poslal sem kakšno elektronsko sporočilo, s prošnjo, naj poskrbijo za pripravo pogodbe za Medicop. To podjetje sem poznal že prej – to ne tajim. Oni so bili takrat edino podjetje, ki je nudilo kisikove bombe,” je pojasnil za N1 in poudaril, da so zdravstveni zavodi potrebovali dodatne kisikove enote.

“Vsak normalni človek, ki bi se znašel na mojem mestu, bi tako reagiral. Tu ni bilo nobenih osebnih interesov – od tega nisem imel nobene koristi, niti nisem oškodoval ne blagovnih rezerv ne državnega proračuna,” je povedal. Spomnil je, da so bile razmere izjemne, in dodal, po naravi ni tak, da bi se v izrednih razmerah zaklenil v pisarno. “Lahko, da sem šel čez pooblastila. KPK spoštujem, a v tem primeru, niso želeli razumeti, v kakšni situaciji smo bili. Ni bilo enostavno,” je dejal. “To sem naredil. Ampak če bi se še enkrat znašel v isti situaciji, bi še enkrat reagiral tako,” je poudaril.

Cantarutti, ki trenutno vodi Gospodarsko zbornico Slovenije, je napovedal, da bo upravnemu odboru pojasnil situacijo na naslednji, januarski seji. Ponudil jim bo odstop. “Če sem zaradi tega kriminalec, bom moral s tem živeti,” je še dodal.