Latvija v zapiranje javnega življenja, kaj pa Slovenija?

Koronavirus 19. Okt 202119:30 > 20:06 1 komentar
latvija
Srdjan Živulović, Bobo

Zaradi velike rasti okužb bodo v Latviji od četrtka za mesec dni ustavili javno življenje. Uvedena bo policijska ura, zaprte bodo restavracije, večina trgovin in storitvenih dejavnosti, šola bo znova potekala na daljavo, prav tako bo od doma delala večina zaposlenih. Omejitve bodo veljale za vse, tudi cepljene. Da je podoben scenarij mogoč tudi pri nas, je včeraj napovedal predsednik vlade Janez Janša. Precepljenost je v Latviji nizka in zelo podobna kot v Sloveniji. V Latviji, ki ima približno toliko prebivalcev kot Slovenija, je trenutno hospitaliziranih 1114 bolnikov, pri nas 421.

Latvijski premier Krisjanis Karins je včeraj napovedal ustavitev javnega življenja, ki bo predvidoma trajala od četrtka do 15. novembra. Ponoči med 20. in 5. uro bo veljala omejitev gibanja oziroma policijska ura. Zaprta bo večina trgovin in storitvenih dejavnosti, med njimi frizerski saloni, kinematografi, gledališča in prireditvene dvorane. Restavracije bodo lahko pripravljale le hrano za prevzem in dostavo. Večina ljudi naj bi delala od doma, izjema so zaposleni v gradbeništvu, prevozništvu in drugih dejavnostih, ki jih ni mogoče opravljati na daljavo.

Doma bo ostala tudi večina šolarjev. Pouk v živo bo potekal le za prve tri razrede osnovne šole, odprti bodo tudi vrtci. Pravila bodo enaka za vse, cepljene in necepljene Latvijce. Po 15. novembru pa naj bi se omejitve za cepljene postopoma sprostile, za necepljene pa jih bo vse več. Pred dokončno potrditvijo ukrepov bo v sredo o tem razpravljal latvijski parlament.

“Opravičujem se tistim prebivalcem Latvije, ki so bili odgovorni do sebe, svojih družin in države ter se cepili. Vladi in družbi kot celoti nam ni uspelo doseči dovolj visoke precepljenosti, zato moramo prositi tudi vas, da za nekaj tednov ustavite svoje življenje, da se skupaj izognemo najslabšemu možnemu scenariju,” je v nagovoru državljanov povedal latvijski zdravstveni minister Daniels Pavluts.

Podobna precepljenost Latvije in Slovenije

Slovenija ima okrog 2,1 milijona prebivalcev, Latvija pa okrog 1,9 milijona. Precepljenost je v obeh državah podobna. Pri nas je polno cepljenih okrog 51 odstotkov prebivalcev, z vsaj enim odmerkom pa okrog 55 odstotkov. V Latviji je polno cepljenih 50 odstotkov prebivalcev, z vsaj enim odmerkom pa 55 odstotkov.

Obe državi se s tem rezultatom uvrščata na rep Evropske unije.

Strma rast okužb

Jesensko vreme prinaša novi val okužb, tako se epidemične razmere v zadnjih dneh poslabšujejo v vse več evropskih državah, med njimi na Češkem, Poljskem, v Bolgariji in Združenem kraljestvu. Kot je vidno v spodnjem prikazu, sta imeli Latvija in Slovenija podobni krivulji okužb med epidemijo (prikazano je število okužb na milijon prebivalcev). Po 15. septembru, ko je bil uveljavljen pogoj PCT, se je slovenska krivulja sploščila, latvijska pa je še naprej strmo naraščala.

Včeraj so v Latviji potrdili 1253 novih okužb, pri nas pa 1669.

Skupno so doslej v Latviji potrdili okrog 187 tisoč okužb, pri nas pa okrog 310 tisoč. Število zaznanih okužb je sicer močno odvisno od tega, kako dostopno je v državah testiranje. Delež nezaznanih okužb je večji v državah, kjer testirajo manj.

Za zaprtje javnega življenja se je latvijska vlada odločila zaradi hudega pritiska na bolnišnice. Trenutno je hospitaliziranih 1114 covidnih bolnikov. “Naš zdravstveni sistem je ogrožen, edina rešitev je cepljenje,” je poudaril latvijski predsednik vlade. Medtem so na notranjem dvorišču v eni od dveh največjih bolnišnic v glavnem mestu Riga začeli postavljati zasilne postelje.

Pri nas je hospitaliziranih 421 bolnikov s covidom. Kot je nedavno povedal minister za zdravje Janez Poklukar, so razmere v bolnišnicah za zdaj obvladljive.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje