Madžarska Sloveniji cepivo zgolj posodila, vrnili ga bomo do konca leta

Koronavirus 02. Jun. 202110:57 > 22. Jun. 2021 09:32
Delite:
Predaja cepiva AstraZeneca od Madžarske
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Od Madžarske smo v slavnostni predaji prejeli tristo tisoč odmerkov cepiva AstraZenece. Cepivo bomo Madžarski vrnili, ko ga bomo sami imeli dovolj. Predsednik vlade Janez Janša je ob predaji cepiva povedal, da bomo z dodatnimi odmerki do poletja zaustavili epidemijo.

“Za nas je danes zelo lep dan, ker smo dobili lepo darilo,” je ob predaji cepiva, ki nam ga je posodila Madžarska, povedal direktor NIJZ Milan Krek. “Cepivo smo dobavljali solidarno in solidarno ga tudi delimo. Tiste države, ki imajo v tem trenutku več cepiva, pomagajo tisti državam, ki ga imajo manj,” je povedal. 

Krek je izpostavil, da bomo s prejetimi odmerki cepiva hitreje dosegli potrebno precepljenost prebivalstva, mejo zanjo smo v nacionalni strategiji cepljenja določili nad 60 odstotki vseh prebivalcev. “S tem darilom bo do konca junija precepljeno tolikšno število populacije, da bomo bistveno bolj zaščiteni, kot smo bili do zdaj,” je dodal. 

Cepivo bomo Madžarski vrnili, ko ga bomo imeli sami dovolj

Minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril, da bomo cepivo Madžarski vrnili, ko ga bomo sami imeli dovolj. “Predvidoma jeseni oziroma konec leta,” je napovedal. “V tem ključnem trenutku je vsak odmerek cepiva dragocen. Z današnjim prejemom cepiva bomo pomembno okrepili logistiko dobavljanja cepiva na terenu,” je pojasnil. 

Tudi sam je izpostavil solidarnost med državami in posamezniki. “Solidarnost se je v času epidemije izkazala kot glavno orožje v boju proti virusu. Meddržavna pomoč in solidarnost sta neprecenljivi in na temu moramo graditi skupen boj proti koronavirusu,” je izpostavil. “Nihče tega virusa ne more premagati sam, ne ena država, ampak vsi skupaj,” je dejal. 

Madžarski minister s prstom pokazal na Bruselj

O solidarnosti je spregovoril tudi madžarski minister za zunanje zadeve Petér Szijjártó. “Pandemija nam je dala jasno vedeti, kako odvisni smo drug od drugega in kako je pomembno, da si pomagamo. Če so naši sosedi uspešni v boju proti pandemiji, smo uspešni tudi mi,” je poudaril in za počasnost cepljenja v Evropski uniji okrivil Bruselj. “Poleg vprašanj o količinah cepiva poraja številna vprašanja tudi mehanizem razdeljevanja cepiv.”

Navedel je, da je bila Madžarska v boju proti pandemiji za zdaj uspešna. “Na Madžarskem je dovolj cepiva, da lahko cepimo prav vse, ki so se prijavili na cepljenje, zato lahko cepivo posodimo Sloveniji,” je poudaril. 

Janša: Z dodatnimi odmerki cepiva bomo do poletja zaustavili epidemijo

“Danes je za Slovenijo dvakrat poseben dan, tudi zato, ker je pred natančno tridesetimi leti zaprisegla prva generacija Slovenske vojske,” je povedal predsednik vlade Janez Janša, ki se je Madžarski zahvalil za pomoč v praksi. “Madžarska je bila na epidemijo bistveno bolje pripravljena glede na povprečje v Evropski uniji in pomagala nam je tudi na začetku lanske pomladi,” je dejal. 

“S temi dodatnimi odmerki cepiva bo tudi Slovenija do poletja zaustavila epidemijo in na podlagi tega lahko računamo na sproščeno poletje,” je še navedel. “V kratkem bo Slovenija kot večina drugih evropskih držav izdala evropski certifikat za prosto prehajanje meja, ki bo omogočila tistim, ki so se testirali, preboleli ali cepili prost prehod po Evropski uniji,” je dodal.

“V naslednjih tednih moramo biti izredno previdni,” je navedel, saj so številke okuženih v naši državi še vedno visoke. V torek smo sicer potrdili 374 novih okužb, delež pozitivnih testo je bil 9-odstoten. Po podatkih sledilnika covida-19 je skupno v Sloveniji z novim koronavirusom trenutno okuženih 3.960 posameznikov. 

“Pred nami je nekaj tednov tekme s časom in v tej tekmi bomo zmagali predvsem s pomočjo teh dodatnih odmerkov cepiva. Od danes ni več vrst, cepi se lahko praktično kdorkoli se želi,” je povedal. 

Komentari

Vaš komentar