Ministrstvo za prebolevnike brez veljavnih potrdil našlo rešitev

Koronavirus 22. Sep 202111:10 > 18:19 0 komentarjev
potrdilo pct

Potem ko smo včeraj poročali o težavah z neveljavnimi potrdili, ki jih imajo z enim odmerkom cepljeni prebolevniki, so se odzvali na ministrstvu za zdravje. Najprej so zapisali, da iščejo rešitev, po tem so jo našli: QR kode posameznikov, ki so se do sprejetja odloka z dne 14. septembra 2021 po preboleli bolezni cepili z enim odmerkom znotraj časovnega okvira od šest do osem mesecev, so že veljavne.

Vlada je v zadnjih tednih dvakrat spremenila pravila, koliko časa prebolevniki izpolnjujejo pogoj PCT. Najprej je veljalo, da status prebolevnika velja 180 dni od okužbe, nato so z odlokom, ki je v veljavo stopil 5. septembra, ta status podaljšali na 240 dni. V odloku, ki je začel veljati 15. septembra, pa so status prebolevnika znova skrajšali na 180 dni.

Za prebolevnike velja, da izpolnjujejo status PCT, če se znotraj 180 (v času veljavnosti drugega odloka pa 240) dni cepijo z enim odmerkom. PCT nato velja enako kot za polno cepljene, torej do nadaljnjega.

Toda tistim prebolelim, ki so se v vmesnem času cepili z enim odmerkom, potem ko je od njihove okužbe minilo med 180 in 240 dni, QR koda po spremembi odloka ni več veljala. In to čeprav so storili vse, kar je bilo predpisano.

Potem ko so z ministrstva za zdravje najprej sporočili, da za te posameznike iščejo rešitev, so to očitno našli. “NIJZ je vsem posameznikom, ki so se po takrat veljavnih priporočilih in do sprejetja odloka z dne 14. 9. 2021 po preboleli bolezni cepili z enim odmerkom znotraj časovnega okvira od šest do osem mesecev, tehnično uredil digitalno covidno potrdilo EU tako, da so njihove QR kode že veljavne,” so sporočili.

Ob tem so na ministrstvu za zdravje poudarili, da potrdilo osebam, ki so bolezen prebolele v 180 dneh in se cepile v obdobju do 240 dni od prebolelosti, še vedno velja samo v Republiki Sloveniji. Večina članic Unije kot dokazilo o prebolevnosti namreč šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni.

Opozorilo tudi z vrst stroke

Včeraj je na nesmiselnost te ureditve opozorila tudi stroka. Vodja strokovne skupine za cepljenje dr. Bojana Beović je povedala, da po njihovem mnenju taka sprememba za nazaj ni smiselna. “Vemo, da je oseba, ki se je enkrat cepila vsaj znotraj osmih mesecev po preboleli okužbi, v resnici zaščitena.”

Cepljeni prebolevniki so po ocenah stroke najbolje zaščiteni ne le pred tem, da bi zboleli, ampak tudi pred tem, da bi se še enkrat okužili in okužili tudi druge.

Za zdaj še ni znano, kdaj bo vlada o spremembi odločala in tistim, ki so bili oškodovani, vrnila veljavna potrdila. Ob tem so potrebne prilagoditve informacijskega sistema, za kar so odgovorni na NIJZ.

Nekateri enkrat cepljeni prebolevniki so na družbenih omrežjih delili (začasno) rešitev. “Če ste si potrdilo natisnili v času veljavnosti, lahko z njim pridete povsod, kjer je potreben pogoj PCT. Neveljavno je le elektronsko potrdilo s QR kodo na telefonu,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!