Za AstraZeneco zanimanja na cepljenju v Pivki ni bilo

Koronavirus 11. Jun 202117:49 > 18:10 0 komentarjev
Krpanov dom Pivka
N1

V Pivki so danes izvedli množično cepljenje brez predhodnega naročanja, na katerem opoldne večje gneče ni bilo. Do 17. ure, ko se je cepljenje tudi uradno končalo, se je cepilo 70 ljudi.

V Krpanovem domu na Pivki je danes potekalo množično cepljenje brez predhodnega naročanja za starejše od 18. let, na voljo pa je bilo cepivo AstraZeneca. S pričetkom ob 12. uri večjega navala za cepljenje oziroma čakalnih vrst ni bilo. Nekateri so se za cepljenje odločili zaradi prihajajočih potovanj, nekateri pa so prišli po drugi odmerek. Do 17. ure se je cepilo 70 ljudi.

Na voljo imeli okoli 500 odmerkov cepiva AstraZeneca

Kot je dejal Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko, je bilo za danes pripravljenih dovolj odmerkov cepiva, če pa bi prišlo do pomanjkanja, so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prejeli še dodatnih 10 tisoč odmerkov.

Jože Morel, poveljnik Civilne zaščite za občino Pivka, pa je povedal, da s cepivom razpolagajo cepilne ekipe, da pa so se glede na prejšnja cepljenja in obiske na testirnih mestih odločili za nekje 500 odmerkov. Morel je sicer izrazil upanje, da bi bilo cepivo porabljeno, a hkrati izrazil dvom, da bo.

Tisti, ki so danes prejeli prvi odmerek, bodo drugega prejeli na lokacijah cepilnih centrov. Kot je pojasnil Curk, bodo za prejem drugega odmerka sledili pristopu stroke oziroma časovnemu intervalu, ki je določen za cepivo AstraZenece.

“Cepilni centri bodo vsakega posameznika poklicali na njegovo telefonsko številko, ga seznanili z možnim datumom oziroma se bodo uskladili. Posamezniki bodo prihajali na cepilna mesta. V regiji imamo deset aktivnih cepilnih mest,” je še povedal Curk.

Stojnice za smsPASS

Na lokaciji cepljenja so danes sicer vzpostavili tudi stojnico, kjer je bilo mogoče urediti mobilno identiteto smsPASS za prevzem Evropskega digitalnega potrdila preko portala zVem. Do 17. ure je obrazec izpolnilo več kot 200 oseb. Obrazec, ki je sicer na voljo tako na spletni strani občine Pivka kot tudi SI-Trust, je bil udeleženim na voljo na stojnici. Vsi, ki so danes oddali vlogo za smsPASS, so dobili tudi potrdilo. Kodo, s katero je omogočen dostop, pa bodo na mobilni telefon dobili v roku treh do desetih dni.

Množično cepljenje danes do 19. ure poteka tudi v občini Sežana. Do zdaj se je cepilo 150 ljudi.

V soboto cepijo v Postojni

Množično testiranje brez predhodnega naročanja bo jutri od 8. do 12. ure možno tudi v občini Postojna, in sicer v prostorih zdravstvenega doma. Na voljo bo cepivo AstraZeneca. Po besedah Cveta Kravanje, poveljnika Civilne zaščite občine Postojna, ga bo dovolj za vse, ki bi se želeli cepiti. Glede samega zanimanja za cepljenje pa je dodal, da je v občini Postojna cepljenih več kot 40 odstotkov prebivalcev.

“Poskusili smo cepiti vse tiste, ki so že bili na seznamu oziroma so se na kakršenkoli drugi način prijavili na cepljenje. Pričakujemo pa podoben obisk kot danes v Pivki, morda nekoliko večji, saj je Postojna tudi večje mesto. Po izkušnjah z množičnih testiranj smo imeli enkrat več testiranj in podobno pričakujemo tudi jutri. Po vsej verjetnosti, na to smo pripravljeni, bo na cepljenje prišel še kdo iz drugih občin,” je o sobotnem cepljenju še povedal Kravanja.