Množično cepljenje brez najave ta konec tedna na več lokacijah

Koronavirus 09. Jun 202109:04 > 15:24
Cepljenje v Tolminu
Denis Sadiković

Uprava za zaščito in reševanje bo na šestih lokacijah na Notranjskem in Primorskem izvedla množično cepljenje prebivalstva. Potekalo bo v petek in soboto, predhodno naročilo pa ne bo potrebno. Množično cepljenje brez predhodne najave bo v soboto potekalo tudi v Murski Soboti, Domžalah in Hrastniku.

Množično cepljenje v organizaciji Uprave za zaščito in reševanje bo v petek v Sežani in Pivki, v soboto pa v Postojni, Ilirski Bistrici, Hrpeljah in Cerknici.

Možnost cepljenja bodo imeli vsi državljani in državljanke brez predhodne najave. Na vseh lokacijah bo na voljo AstraZeneca.

PETEK, 11. junij:

  1. OŠCZ Sežana – ZD Sežana

Lokacija izvajanja: Kulturni dom Sežana

Čas izvajanja: od 14. – 19. ure

2. OŠCZ Pivka – ZD Postojna

Lokacija izvajanja: Krpanov dom Pivka

Čas izvajanja: od 12. do 17. ure

SOBOTA, 12. junij:

  1. OŠCZ Postojna

Lokacija izvajanja: Zdravstveni dom Postojna

Čas izvaja: od 8. do 13. ure

2. OŠCZ Ilirska Bistrica – ZD Ilirska Bistrica

Lokacija izvajanja: Zdravstveni dom Ilirska Bistrica

Čas izvajanja: od 9. do 14. ure

3. OŠCZ Hrpelje-Kozina – ZD Sežana

Lokacija izvajanja: Osnovna šola Hrpelje

Čas izvajanja: od 9. – 14 ure

4. OŠCZ Cerknica – ZD Cerknica

Lokacija izvajanja: Zdravstveni dom Cerknica po sistemu DRIVE IN

Čas izvajanja: od 10. do 16. ure

Kje se še lahko cepite brez najave?

Za množično cepljenje brez potrebe po predhodni prijavi so se odločili tudi v ZD Domžale, ZD Murska Sobota in ZD Hrastnik.

V Domžalah bo cepljenje potekalo v soboto, 12. junija, med 13.45 in 15.45 uro v Športnem parku pri drsališču. Na voljo bo cepivo proizvajalca Johnson&Johnson, in sicer 540 odmerkov.

V Murski Soboti bo cepljenje s cepivom AstraZeneca prav tako možno v soboto, 12. junija, in sicer med 12.30 in 19.30 uro. Zainteresirani se lahko oglasite v Ambulanti za cepljenje ZD Murska Sobota.

V Hrastniku pa bo cepljenje brez naročanja v cepilnem centru potekalo jutri, 10. junija, med 9.30 in 10.30 s cepivom Janssen, od 12.30 do 13.30 pa z AstraZeneco.

Velik odziv gospodarstva v regiji

Poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk je za N1 povedal, da bodo predvidoma v tem tednu zaključili s cepljenjem gospodarskih družb v regiji. “Že drugič smo na primer cepili zaposlene v Perutninarstvu Pivka,” pravi, in dodaja, da je prepričan, da se bodo tudi ljudje tako množično odločali za cepljenje kot gospodarstvo. “Naša regija je ena izmed redkih, ki je sama prihajala na vrata gospodarskih družb,” je izpostavil.

Za organizacijo množičnega cepljenja so se odločili, ker vedo, da epidemija še ni končana, zato je stroka predlagala, “da poskušajo še dodatno odpreti vrata na stežaj” in omogočijo lažji dostop prebivalstva do cepiva.

Povezanost z Italijo in Hrvaško

Curk je kot posebnost občin v regiji izpostavil to, da so ljudje, ki živijo v njej, močno povezani s sosednjo Italijo in Hrvaško. “Imamo najširši pas prekrivanja s sosednjo republiko Hrvaško. Tukaj se je v nekem zgodovinskem obdobju že iskalo sožitje življenja z ljudmi čez mejo. Da bi olajšali pretok meja, smo se odločili, da to cepljenje omogočimo.”

“Treba je razumeti, da je teh šest občin pretkanih s hrvaško in italijansko mejo zaradi dnevne ekonomske migracije in stiki s sorodniki onkraj meje,” poudarja Curk. “Še zdaj žal ne moreš v Italijo, tudi če si dvakrat cepljen, če nimaš hitrega testa. To potrebujejo vsi, ki hočejo videti družino, morajo v službo …”

V petek in soboto bo na cepilnih mestih možno pridobiti tudi mobilno identiteto smsPASS. Za to so se odločili, ker želijo ljudem stopiti nasproti in jim olajšati življenje, da ne stojijo še v eni vrsti, razloži Curk. “Zahvaljujem se občinam, ki so to omogočile.”

Cepili bodo z AstraZeneco, do katere imajo številni zadržke. “Zadržke izdaja nestroka. Stroka je pokazala zaupanje v to cepivo, s tem, ko so se zanj odločali v velikem številu,” je poudaril. “Naša naloga je omogočiti, da bo cepivo na mizi za vsakega, ki bo prišel,” še dodaja.

Naval ob množičnem cepljenju v Celju

Zdravstveni dom Celje se je prejšnji teden zaradi neporabljenega cepiva odločil, da omogoči cepljenje brez prehodnega naročila. Cepljenje so omogočili tudi drugim prebivalcem, na voljo pa so bila cepiva Pfizerja, Moderne in podjetja Johnson & Johnson.

Odziv ljudi je bil velik, zaloge cepiva za nenaročene pa so pošle v nekaj urah.

Zaradi gneče, ki je nastala, je vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar dejala, da ni najbolj naklonjena množičnemu cepljenju zaradi vrst, ki pri tem nastanejo, pomanjkanja medosebne razdalje in v nekaterih primerih tudi umanjkanja zaščitnih mask.