Cigler Kralj bi pogoj PC uveljavil še za zaposlene v domovih za starejše

Koronavirus 20. Sep 202111:05 > 12:33 0 komentarjev
Minister za delo Janez Cigler Kralj
Žiga Živulović jr. /BOBO

V domovih za starejše je med stanovalci približno 96-odstotna precepljenost, med zaposlenimi v domovih za starejše pa 60,5-odstotna, je poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Po njegovem mnenju bi bilo izpolnjevanje pogoja PC, ki bo od prvega oktobra veljalo za zaposlene v državni upravi, smiselno razširiti tudi na zaposlene v socialnovarstvenih in zdravstvenih zavodih.

V nedeljo so v Sloveniji opravili 1.706 PCR-testov in potrdili 291 okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 17,1 odstotka opravljenih testov.

V državi je trenutno 13.211 aktivnih okužb s koronavirusom. Polno cepljenih je 968.683 ljudi, kar pomeni 45,9 odstotka populacije. Z enim odmerkom je cepljenih 52 odstotkov populacije.

Okužbe v domovih za starejše pogosto asimptomatske

Kot je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, je skupna precepljenost med stanovalci domov za starejše občane 96-odstotna.

“Prihajamo pa v obdobje, ko se ponovno srečujemo s porastom števila okužb. Zaznavamo hiter odstotkovni dvig okužb v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih. Pri zelo majhnem številu stanovalcev se pokažejo resnejši bolezenski znaki. Pogosto so okužbe asimptomatske in želimo si, da tako ostane tudi v naslednjih tednih. Razmere so bistveno drugačne, kot so bile pred enim letom, ko cepivo še ni bilo na voljo,” je poudaril.

Za cepljenje s tretjim odmerkom dogovorjenih približno 80 domov za starejše

“Pred enim letom smo imeli popolnoma drugačno in resnejšo situacijo. Veliko stanovalcev v domovih za starejše občane je potrebovalo bolnišnično oskrbo,” je navedel minister, medtem ko letos ni tako. Cepljenih je namreč dobrih 95 odstotkov in pol stanovalk in stanovalcev v domovih za starejše. Od tega z dvema odmerkoma 80,6 odstotka, z enim odmerkom 8,8 odstotka stanovalcev in s tretjim 6,2 odstotka stanovalcev.

“Za izvajanje cepljenja s tretjim odmerkom je dogovorjenih več kot 80 domov za starejše občane, s tretjim odmerkom pa je bilo že cepljenih 1.031 stanovalcev,” je poudaril minister. Drugi domovi za starejše občane se po njegovih besedah za cepljenje s tretjim odmerkom še dogovarjajo. “Strogo in dosledno upoštevanje pogoja PCT v domovih za starejše omogoča, da so domovi odprti,” je poudaril.

Med zaposlenimi je cepljenih 60,5 odstotka, po besedah ministra pa želijo še jeseni čim več zaposlenih prepričati, da se odločijo za cepljenje.

Pogoj PC smiseln tudi za zaposlene v socialnovarstvenih in zdravstvenih zavodih

S prvim oktobrom bo za zaposlene v državni upravi začel veljati pogoj PC. To pomeni, da pogoj testiranja (T) ne bo več štel, tisti zaposleni, ki koronavirusa še niso preboleli (P), se bodo morali cepiti (C). “Gre za nadgradnjo pogoja PCT, ki trenutno omogoča, da ob visokem številu dnevno obolelih s koronavirusom ohranjamo odprte vse družbene aktivnosti,” je navedel Cigler Kralj, ki bi izpolnjevanje pogoja PC razširil tudi na zaposlene v socialnovarstvenih in zdravstvenih zavodih.

“S pogojem PC  želimo državljane spodbuditi k odgovornemu ravnanju, da nam uspe brez zapiranja prebroditi ta val epidemije. Gotovo bi bil pogoj PC smiseln tudi za zaposlene v socialnovarstvenih in zdravstvenih zavodih,” je dejal.

Pogoja PC in PCT po njegovi oceni omogočata normalno delovanje in odprtost vseh segmentov družbe. “Zaradi tega zaupamo pravnikom, strokovnjakom in medicinski svetovalni skupini,” je odgovoril na vprašanje o pravni ustreznosti obeh pogojev.

Z vodstvi domov v rednih stikih

“Dogajanje v domovih spremljamo ves čas, smo v rednih stikih z vodstvi domov in se trudimo na njihove potrebe kar se da hitro odzivati,” je poudaril minister Cigler Kralj.

Redno se srečujejo tudi na videokonferencah, zadnja je bila v petek, udeležilo pa se je je več kot 210 predstavnikov tovrstnih zavodov.

Civilna zaščita s cepivom od vrat do vrat

Poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk  se je zahvalil prostovoljcem in domačinom, ki so pomagali v vseh dosedanjih valovih epidemije covida-19. “Dnevno imamo tisočere številke ljudi, ki prečkajo državno mejo, in s tem so možnosti okužb toliko večje. Smo področje, ki ga sestavlja tudi gorska veriga. Govorimo o naseljih, kjer živi malo ljudi, ki so večinoma odmaknjeni, brez svojcev,” je pojasnil delovanje civilne zaščite, ki s pomočjo mnogih drugih deležnikov obiskujejo vsako vas posebej na svojem območju – od vrat do vrat – ter pomagajo pri cepljenju ljudi.

“V zadnjih štirinajstih dneh in še teden dni bo ta akcija trajala, obiskujemo vse zaselke in vasi, kjer se srečujemo predvsem s starejšimi občankami in občani,” je pojasnil. “Trkamo na vrata predvsem pri tistih, ki imajo pridružene bolezni,” je navedel. “Ljudje nas sprejmejo z zadovoljstvom in večina ljudi se precepi,” je dejal Curk.

“Povprečno na dan precepimo od 70 do 140 ljudi. To so osebe, ki niso tako mobilne in imajo običajno zdravstvene težave,” je navedel. “Seveda zdravstvene službe vse evidentirajo in ponovijo cepljenje z drugim odmerkom v zadostnem intervalu,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!