Nov val koronavirusa: število okužb se veča, ukrepi ostajajo enaki

Koronavirus 14. Jul 202211:40 > 13:01 3 komentarji

Število potrjeno okuženih se tudi v Sloveniji vzpenja, smo v novem valu epidemije, je povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager. O ukrepih v bolnišnicah te odločajo same. Za splošno populacijo ostajajo priporočila enaka kot doslej: nošenje mask, distanca, razkuževanje in prezračevanje. Strokovna skupina za cepljenje bo kmalu predstavila nova priporočila, je napovedala epidemiologinja.

Včeraj so potrdili 1.738 okužb s koronavirusom, v torek 1.844, v ponedeljek pa 2.380, kažejo podatki sledilnika.

“14-dnevno povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev se v Sloveniji dviguje, bližamo se povprečju Evropske unije,” je v današnji izjavi dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager. Povedala je, da je v absolutnih številkah največje breme (največ okuženih) v starostnih skupinah med 15 in 45 let, trend rasti pa je viden tudi pri starejših. Opozorila je, da se tudi pri hospitalizacijah krivulja rahlo vzpenja, predvsem pri starejših od 65 let. Včeraj je bilo skupaj hospitaliziranih 217 bolnikov s covidom in zaradi covida, od tega 112 na akutnih (covid) oddelkih, 12 na intenzivnih oddelkih in 93 v rdečih conah.

Vse več okužb je v domovih za starejše, in to v vseh regijah, je povedala epidemiologinja. Ponovno je treba poudariti ukrepe, ki preprečujejo širjenje bolezni, to so nošnja maske, distanca, razkuževanje, prezračevanje. “Pomembno je, da ne pozabimo na soljudi, da jih ne ogrožamo,” je dejala Čakš Jager. Dodala je še ukrep cepljenja, ki je ključen za preprečevanje hudih oblik bolezni in tudi širjenja.

“To priporočamo epidemiologi, kako se bodo ukrepi udejanjali, pa je naloga strokovne skupine,” je dejala in napovedala, da bo ta, ki deluje pod vodstvom Maria Fafangla, ukrepe v kratkem predstavila javnosti. Prav tako bo v kratkem priporočila za cepljenje predstavila skupina pod vodstvom dr. Alojza Ihana.

Pri ukrepih bodo upoštevali tudi socialno življenje in poleg epidemioloških tudi antropološke vidike, ki bodo v ravnotežju, je obljubila. Nekateri ukrepi, predvsem obvezno nošenje mask, pa že veljajo v bolnišnicah. Tam njihove službe za preprečevanje bolnišničnih okužb suvereno odločajo o ukrepih glede na stanje širjenja bolezni.

V svetu nov val

Predvčerajšnjim je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ponovno podaljšala obdobje pandemije. “Ne zato, ker bi število okuženih povzročalo pretirano večjo obremenitev zdravstvenega sistema, ampak ker pričakujejo, da se bo število primerov večalo, obstaja pa tudi možnost pojava kakšne nove različice.”

“Zato je situacija še vedno resna in predstavlja za javno zdravje še vedno veliko tveganje,” pojasnjuje Čakš Jager. “V svetu namreč že četrti teden zapored število primerov raste, razen v Afriki in nekoliko v ZDA, kjer upada. Še vedno je največ primerov v Franciji, Braziliji, Italiji in Nemčiji.”

Prav tako število primerov raste v Evropski uniji, najbolj v starostni skupini starejših od 65 let. Predvsem iz Nemčije in Španije poročajo o večjih obremenitvah intenzivnih oddelkov. “Vendar je potrebna previdnost pri interpretaciji, saj se pojavljajo vročinski valovi, v intenzivnih oddelkih so kronični bolniki. Bolniki s covidom so tudi tisti, ki imajo še pridružene bolezni, ki so vodilne za hospitalizacijo v intenzivnih oddelkih,” je povedala.

Povsod prevladuje podrazličica omikrona BA.5, ki se širi še hitreje od prejšnjih, je torej bolj nalezljiva, ne povzroča pa hujše oblike bolezni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje