Drvimo v nov val: včeraj krepko čez dva tisoč okužb

Koronavirus 12. Jul 202209:39 > 11:44 2 komentarja
porast primerov
Sledilnik za covid-19

V ponedeljek smo v Sloveniji potrdili več kot 2.000 primerov, kar je največ po aprilu letos. Sedemdnevno povprečje narašča od začetka junija, ko je vlada sprostila vse ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

V ponedeljek smo v Sloveniji ob 857 PCR-testih in 7.150 hitrih antigenskih testih potrdili 2.365 okužb s koronavirusom. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.308, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 749, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po ocenah je v Sloveniji trenutno 15.885 aktivnih primerov okužb.

Število potrjenih okužb narašča že vse od začetka junija, nov val pa je posledica širjenja nalezljivejše različice omikrona BA.5. O novem valu, ki se zadnje tedne širi po Evropi, je pred kratkim za N1 pisal tudi imunolog dr. Alojz Ihan.

Pri nas smo sredi aprila opustili nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, konec maja pa je takratna vlada Janeza Janše sprostila vse ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Če je število novih primerov do takrat še padalo, se je na začetku junija začelo ponovno vzpenjati. To je nazorno videti tudi na grafu 7-dnevnega povprečja, ki ga pripravlja ekipa covid-19 sledilnika.

porast primerov
Covid-19 sledilnik

Matematik Peter Malovrh, ki širjenje okužb koronavirusa že dalj časa aktivno spremlja ter svoje ugotovitve in analize objavlja na spletni strani covidslo.net, pa pravi, da se dnevni prirastki v zadnjih dneh nekako znižujejo, kar bi načeloma kazalo na začetek padanja tempa rasti novih primerov – z drugimi besedami: R bi padal nazaj proti 1. To bi pomenilo še teden ali dva rasti primerov, potem pa prelom preko vrha navzdol, dodaja. To po njegovih besedah kaže tudi njegova zadnja projekcija.

covidslo.net
covidslo.net

Narašča tudi število bolnikov s covidom v bolnišnicah

Trendu naraščanja okužb sledi tudi trend v bolnišnicah. Vendar sta dve tretjini bolnikov, ki se zdravijo na covidnih oddelkih, hospitalizirani zaradi drugih zdravstvenih stanj, tretjina bolnikov pa ima v osnovi problem zaradi virusne okužbe, pravijo odgovorni.

Zaradi ponovnega povečanja širjenja okužbe sta Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Evropska agencija za zdravila (Ema) ta teden pozvala k cepljenju z drugim poživitvenim odmerkom za vse ranljive skupine in za osebe, starejše od 60 let. Za druge, ki niso izpostavljeni večjemu tveganju za hud potek bolezni, pa ne vidijo potrebe po drugem poživitvenem odmerku.

V Evropi se je prva z novim valom okužb, ki ga je povzročila podrazličica BA.5, spopadla Portugalska – na začetku junija so tam potrdili več kot 30 tisoč okužb. Z naraščanjem okužb pa se spoprijemajo tudi v Avstriji, Nemčiji, Italiji in še v vrsto drugih državah.

Različici BA.4 in BA.5 sta bolj prenosljivi kot različici BA.1 in BA.2, ki sta v Sloveniji in v drugih državah prevladovali spomladi.

Maske v bolnišnicah spet obvezne

Zaradi hitrega naraščanja števila okužb je v nekaterih bolnišnicah spet obvezno nošenje zaščitnih mask. Kot smo pisali na N1, so te med drugim obvezne v ljubljanskem in mariborskem UKC, v Ljubljani pa trikrat tedensko testirajo tudi vse hospitalizirane bolnike. Tudi v bolnišnici na Jesenicah so maske v vseh prostorih spet obvezne za vse zaposlene in obiskovalce. “Za obiske še vedno velja, da so obiski pri pacientih dovoljeni, vendar so omejeni na eno zdravo osebo maksimalno 15 minut,” so še zapisali na Jesenicah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje