Bruselj spremenil napoved BDP za Slovenijo

Gospodarstvo 14. Jul 202211:21 > 13:09 2 komentarja
Denar
PROFIMEDIA

Evropska komisija Sloveniji za letos napoveduje 5,4-odstotno gospodarsko rast, kar je 1,7 odstotne točke več, kot je napovedala maja. V letu 2023 pa pričakuje enoodstotno rast slovenskega BDP, kar je 2,1 odstotne točke manj kot v spomladanski napovedi. Inflacija bo letos dosegla 7,6, prihodnje leto pa 4,9 odstotka, napoveduje Bruselj.

Slovensko gospodarstvo se je v prvem četrtletju 2022 okrepilo za 0,8 odstotka na četrtletni ravni, kar je hitreje, kot je bilo pričakovano v spomladanski napovedi komisije. Ob močni rasti v zadnjem četrtletju leta 2021 to pomeni močan prenos ugodnih gibanj v celotno leto 2022. Rast se je po trenutnih podatkih nadaljevala tudi v drugem trimesečju, čeprav je v določenih sektorjih že zaznati umirjanje. Rast gospodarske dejavnosti v prvem polletju sta po ocenah komisije poganjala predvsem zasebna poraba in investicije, prispevek zunanje trgovine je bil medtem negativen.

Ruska agresija na Ukrajino, ki povečuje cene za potrošnike in stroške proizvodnje, zaostruje finančne pogoje ter povzroča motnje v dobavnih verigah, tako le počasi vpliva na kazalnike gospodarske rasti v Sloveniji, z izjemo zaupanja potrošnikov, ki je močno upadlo. Ti dejavniki bodo postopoma vplivali na rast slovenskega bruto domačega proizvoda v drugi polovici leta 2022 in v letu 2023, navaja Bruselj.

Napoved rasti BDP Slovenije za letos je druga najvišja v EU. Zaostaja zgolj za Portugalsko, ki ji komisija napoveduje 6,5-odstotno rast. V evrskem območju bo sicer po napovedih komisije rast znašala 2,6, v celotni Evropski uniji pa 2,7 odstotka.

Napoved za Slovenijo za prihodnje leto pa je po drugi strani med najnižjimi. Nižjo napoveduje le Švedski (0,8 odstotka) in Italiji (0,9 odstotka), Nizozemska pa bo imela tako kot Slovenija enoodstotno gospodarsko rast. Rast BDP evrskega območja bo medtem prihodnje leto znašala 1,4 odstotka, gospodarska rast EU pa 1,5 odstotka, še napoveduje Bruselj.

Z višjo napovedjo za letos tudi Banka Slovenije

Napoved gospodarske rasti Slovenije za letos je sicer sredi junija zvišala tudi Banka Slovenije, in to prav tako zaradi močnega prenosa ugodnih gibanj s konca 2021 v 2022. Če je decembra lani za letos napovedovala štiriodstotno rast, bo ta po novem po pričakovanjih osrednje slovenske finančne ustanove znašala 5,8 odstotka. V letu 2023 pa bo rast BDP znašala 2,4 odstotka, prej je bila napoved pri 3,3 odstotka.

Tudi inflacija bo višja

Evropska komisija obenem Sloveniji napoveduje višjo inflacijo, kot je napovedala maja. Tedaj je komisija Sloveniji napovedala, da bo inflacija letos dosegla 6,1 odstotka, prihodnje leto pa 3,3 odstotka. Zdaj ji za letos napoveduje 7,6-odstotno inflacijo, za prihodnje leto pa 4,9 odstotno.

podražitev inflacija ogrevanje
Profimedia

Napoved za letos je enaka kot za evrsko območje, za prihodnje leto pa bo inflacija v tem območju po napovedih komisije znašala štiri odstotke. V EU bo inflacija letos dosegla 8,3 odstotka, prihodnje leto pa 4,6.

Poletna gospodarska napoved je ena od štirih, ki jih na leto objavi Evropska komisija. Poletna in zimska sta vmesni napovedi in ne vključujeta podatkov o javnih financah. Spomladanska in jesenska pa sta bolj celoviti.

Komisija napoved gospodarske rasti EU za letos ohranila

Evropska komisija je napoved gospodarske rasti celotne EU za letos ohranila pri 2,7 odstotka, kolikor je napovedala že maja. Za območje evra jo je medtem znižala z 2,7 na 2,6 odstotka. Za leto 2023 je napoved oklestila na 1,5 oz. 1,4 odstotka. Inflacija v območju z evrom (7,6 odstotka) in EU (8,3 odstotka) bo medtem letos rekordno visoka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje