Palau najbolj precepljena država proti covidu-19 na svetu

Koronavirus 14. Okt 202113:09 > 14:25 0 komentarjev
Palau
PROFIMEDIA

Majhna pacifiška otoška država Palau je najbolj precepljena država proti covidu-19 na svetu, saj je po objavljenih podatkih več kot 99 odstotkov prebivalcev, ki izpolnjujejo pogoje za cepljenje, polno cepljenih.

Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje je bilo v državi, ki skupaj obsega približno 340 otokov, v celoti cepljenih skoraj 15.000 od približno 18.000 prebivalcev.

Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) je ob tem sporočila, da je bilo tako v celoti cepljenih več kot 99 odstotkov prebivalcev te države, ki izpolnjujejo pogoje za cepljenje. IFRC je v izjavi pohvalil izjemno hitrost cepljenja, vendar opozoril, da je precepljenost drugod v Južnem Pacifiku prenizka.

Po podatkih IFRC je Palau, ki leži približno 1.000 kilometrov vzhodno od Filipinov, trenutno na prvem mestu na svetu po stopnji cepljenja proti covidu-19.

Najvišjo stopnjo precepljenosti – kar 119 odstotkov – sicer navaja Gibraltar, vendar je ta precej napihnjena zaradi obiskovalcev iz Španije, ki so se cepili na tem čezmorskem britanskem ozemlju.

Na začetku pandemije zaprl svoje meje

Palau se je dolgo časa izogibal tudi prvi potrjeni okužbi z virusom SARS-CoV-2, saj je že na začetku pandemije popolnoma zaprl svoje meje kljub veliki odvisnosti od turizma. Statistika brez okužb se je spremenila avgusta, ko sta bili pozitivni dve osebi, ki sta na otok prispeli z Gvama. Od takrat so jih v državi potrdili še nekaj, vendar se novi koronavirus ni razširil med lokalnim prebivalstvom. Prebivalci državice Palau so hitro dostopali do cepiv in cepljenje na mobilnih cepilnih mestih tudi množično izkoristili.

Ceoljenje proti covid-19
Reuters

Ključno je, da se ljudje cepijo pred sezono ciklonov

“Pomembno je, da proslavimo visoko stopnjo precepljenosti v številnih pacifiških državah, vključno s Palauom, Fidžijem in Cookovimi otoki,” je dejala vodja pacifiškega urada IFRC Katie Greenwood. Dodala je, da je “ključno, da se vsi cepijo pred sezono ciklonov, ki lahko uničijo domove in infrastrukturo, ter izčrpajo vire, ki bi bili sicer potrebni za zajezitev širjenja virusa”. Novozelandski nacionalni inštitut za vodne in atmosferske raziskave ocenjuje, da bi lahko med novembrom in aprilom v jugozahodnem Pacifiku nastalo do 12 tropskih ciklonov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!