Poklukar: Vlada bo predvidoma jutri odločala o spremembah odrejanja karanten

Koronavirus 13. Jan 202217:20 > 17:49 0 komentarjev
janez poklukar
Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Thermano Laško, ki med drugim izvaja tudi rehabilitacijo bolnikov po prebolelem covidu-19. Kot je ob obisku ocenil minister, se je celotna družba mobilizirala ob tokratnih Dnevih cepljenja, ki so se začeli danes in bodo potekali do sobote. Znova pa je pozval državljane k cepljenju proti covidu-19.

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da je dopoldne obiskal tudi cepilno mesto v enem izmed ljubljanskih nakupovalnih središč, kjer je vladalo veliko zanimanje za cepljenje. Po njegovih besedah nam to lahko pomaga, da bomo skupaj obvladali epidemijo covida-19 in se vrnili v življenje, ki smo ga poznali pred epidemijo.

Kot dober primer je izpostavil Kranjsko Goro, ki ima najvišjo precepljenost v državi. Konec tedna bodo v tem kraju ponovno organizirali cepljenje, je napovedal minister. Postregel je s podatkom, da je trenutno na intenzivnih posteljah po slovenskih bolnišnicah 153 covidnih bolnikov, med njimi je 90 odstotkov necepljenih. V Thermani Laško pa je trenutno na postcovidni rehabilitaciji 27 bolnikov, doslej so jih skupno v teh termah obravnavali 120. Povprečna starost tovrstnih bolnikov je 65 let.

Minister je obiskal tudi Terme Dobrna, kjer se je z vodstvom družbe usklajeval glede postelj za postcovidno rehabilitacijo.

šola
PROFIMEDIA

O ponovnem zapiranju šol za zdaj ne razmišljajo

Glede napovedi sindikatov, da bodo danes skupaj vložili zahtevo za presojo skladnosti 48. člena desetega interventnega zakona z ustavo, gre pa za člen, ki zgolj za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v okviru sistema plač v javnem sektorju, je minister izpostavil, da bo ustavno sodišče odločilo o tej skladnosti.

O morebitnem ponovnem zapiranju šol v primeru poslabšanja epidemioloških razmer v državi je Poklukar dejal, da o tem za zdaj ne razmišljajo. Če bo prišlo do zapiranja države, pa bodo šole zadnje, ki jih bodo zaprli, je poudaril.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bilo v sredo v osnovnih šolah v karanteni 1417 oddelkov, v srednjih pa 657 oddelkov, skupno 2074, kar je 643 več kot v torek. Predčasnih zimskih počitnic ne bo.

“Če bo podana strokovna ocena, da je treba zaradi varnosti zaščitne ukrepe še okrepiti, bomo to podprli tudi na resornem ministrstvu, same spremembe v izvajanju vzgojno-izobraževalnega procesa pa niso predvidene,” so navedli. Tako tudi ne predvidevajo spremembe šolskega koledarja in tudi ne sistemski prehod na izobraževanje na daljavo za celo državo. Tako bodo zimske šolske počitnice po šolskem koledarju konec februarja, in ne konec tega meseca, kot je v razmislek osebno predlagal predsednik osnovnošolskega združenja ravnateljev Gregor Pečan.

Poklukar je v izjavi napovedal tudi, da bo v petek vlada predvidoma odločala o spremembah glede karanten po visokorizičnem stiku z osebo, ki je okužena s koronavirusom. Kot je dejal, bodo novosti, ki naj bi začele veljati v prihodnjem tednu, skupaj z epidemiologi javnosti predvidoma predstavili v petek.

Morda se obetajo tudi spremembe dostopa do PCR-testiranja

Ob tem je Poklukar namignil, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo do sprememb glede dostopa do PCR-testiranja. V Sloveniji se zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron namreč bližamo maksimalnim kapacitetam PCR-testiranja. Več podrobnosti naj bi bilo po njegovih besedah znanih v prihodnjih dneh.

Napovedal je, da bo skladno s sprejetim zakonom o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih 2021 do 2031 razpis za investicije na primarnem nivoju zdravstva predvidoma objavljen v prihodnjih dneh. Zakon sicer za naložbe na primarnem nivoju skupaj predvideva proračunska sredstva v višini 200 milijonov evrov.

Minister je odgovoril tudi na vprašanje o pogajanjih s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides glede plač zdravnikov. Pojasnil je, da na ministrstvu pripravljajo izhodišča za pogajanja. “Želimo si, da se ta izhodišča v prihodnjih dneh pripravi do te mere, da jih lahko sprejme tudi vlada in da predstavnike Fidesa lahko povabimo na uradna pogajanja,” je dejal.

Glede poteka aprilskih parlamentarnih volitev, kjer se poraja vprašanje načina udeležbe oseb v samoizolaciji in karanteni, je napovedal, da bo z epidemiologi v prihodnjih dneh glede tega gotovo treba doseči dogovor. Po njegovih besedah je trenutno najbolj pomembno vprašanje poteka zimskega roka poklicne mature. “Tukaj bomo praviloma šli po lanskoletnem protokolu in skladno s tem bo predstavljen protokol za izvajanje volitev, če bo prišlo do kakšne dileme,” je pojasnil.

Direktorica Zdravstvenega doma Laško Janja Knapič je dejala, da so v prvi akciji cepljenja decembra cepili okrog 50 ljudi. Danes je največ ljudi prišlo po drugi in tretji odmerek cepiva. Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer in direktorica Thermane Laško Mojca Leskovar pa sta opozorila na precejšen upad kongresnega turizma. Kot je ocenil Altbauer, bi vlada morala izdatno finančno pomagati tej veji turizma, da ne bo propadla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!