Predlog: s 1. februarjem omejitev veljavnosti covidnega potrdila na 270 dni

Koronavirus 17. Dec 202114:18 0 komentarjev

Minister za zdravje bo vladi predlagal omejitev veljavnosti digitalnega covidnega potrdila. Predlog predvideva, da bi se veljavnost potrdila omejila na 270 dni. Kako dolgo bi veljala potrdila cepljenih s poživitvenim odmerkom, pa še ni znano.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na vladni novinarski konferenci povedal, da bo na današnji seji vlade predlagal, da se – skladno z razpravo na ravni Evropske unije – omeji veljavnost digitalnega covidnega potrdila na 270 dni, in sicer s 1. februarjem.

Spomnimo, tudi Evropska komisija je predlagala, da bi evropska digitalna covidna potrdila za potovanje po EU veljala le devet mesecev po polnem cepljenju proti covidu-19.

Na novinarsko vprašanje o tem, kako dolgo pa bi veljala covidna potrdila cepljenih s poživitvenim odmerkom, pa minister ni podal jasnega odgovora. Kako dolgo bi veljalo potrdilo po prejetju poživitvenega odmerka, minister za zdaj še ne ve, to bo po njegovih besedah narekovalo epidemiološko stanje v Evropi.

Glede poteka epidemije je še več neznank, je komentiral, med njimi so nove različice, kot je omikron, in odzivi nanje. Kot je pojasnil, je odločitev o veljavnosti digitalnega covidnega potrdila oblikovana na podlagi podatkov Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC).

“Vse več razprav o obveznem cepljenju”

Minister Poklukar je na novinarski konferenci spregovoril tudi o vprašanju obveznega cepljenja. “Slišim vedno več razprav o pogoju PC, o obveznem cepljenju,” je povedal. Družbena razprava, ki poteka znotraj zdravstvene, filozofske sociološke, pravne, politološke in drugih strok, je po ministrovih besedah zelo pomembna. “Verjamem, da se bližamo trenutku, ko bomo morali kot družba sprejeti enotno odločitev glede necepljenih. Želim si, da bo določitev strpna, konstruktivna, v mirnem dialogu,” je komentiral.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!