Novost: covidno potrdilo veljavno le 270 dni po cepljenju

Koronavirus 14. Dec 202111:30 > 16:25 3 komentarji

Poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 boste lahko po novem prejeli že po treh mesecih, je odločila posvetovalna skupina za cepljenje. Člani so razpravljali tudi o veljavnosti digitalnih covidnih potrdil in odločili, da bodo ta za osebe z osnovnim cepljenjem veljala 270 dni. Potem bi bil potreben poživitveni odmerek.

Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je povedala, da bo pri presledku med osnovnim in poživitvenim odmerkom sprememba priporočil. Evropska agencija za zdravila (Ema) je namreč prejšnji teden sporočila, da je varno in učinkovito poživitveni odmerek dati tudi prej kot v šestih mesecih.

“Zdaj ni več tiste stroge omejitve, da mora biti med osnovnim in poživitvenim odmerkom najmanj šest mesecev. Po novem bo pisalo, da se poživitveni odmerek priporoča po šestih mesecih, najkrajši presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom pa je tri mesece,” je dodala.

Strokovna skupina za cepljenje bo zdaj pripravila priporočila in jih poslala izvajalcem cepljenja. Ko bodo izvajalci ta priporočila prejeli, bo lahko s poživitvenim odmerkom cepili tudi po treh mesecih. Marta Grgič Vitek je še dejala, da bodo ta priporočila poslali najpozneje jutri.

Po 270 dneh od cepljenja digitalno potrdilo ne bo več veljalo

Grgič Vitek je povedala, da se je včeraj posvetovalna skupina za cepljenje pogovarjala tudi o predlogu Evropske komisije, da se omeji veljavnost digitalnega covidnega potrdila. Skupina se je strinjala, da se za osebe z osnovnim cepljenjem veljavnost omeji na 270 dni. “Po 270 dneh bi ta certifikat predvidoma prenehal veljati, potem bi bil potreben poživitveni odmerek za obnovitev certifikata,” je dodala.

V dokumentu, ki ga predlaga Evropska komisija, imajo prebolevniki, cepljeni z enim odmerkom, status polno cepljenega, bo pa po njenih besedah treba na ravni EU še sprejeti smernice, ali bi drugi odmerek pri njih veljal za poživitvenega.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je povedal, da skladno s priporočili skupine pripravljajo odlok, kjer bo to ustrezno zapisano. Dodal je, da bo pred uveljavitvijo te spremembe tudi neko prehodno obdobje. Kako dolgo bo, minister danes še ni mogel napovedati, saj usklajevanja z NIJZ in v EU še potekajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje