Presegli žalosten mejnik: umrlo je več kot 5.000 oseb s covidom-19

Koronavirus 20. Okt. 202118:32 > 18:361 komentar
Delite:
Covid oddelek
Foto: Matej Povše/UKC LJ

Število umrlih bolnikov s covidom-19 je v Sloveniji preseglo mejo 5.000, kažejo podatki vlade. Prvi covidni bolnik je v Sloveniji umrl 14. marca lani, v prvem epidemičnem valu je skupaj umrlo nekaj več kot sto ljudi. Največji smrtni davek je covid-19 pustil v drugem epidemičnem valu lansko jesen in zimo.

V prvem epidemičnem valu je bilo največ smrtnih žrtev v enem tednu 25 (od 6. do 12. aprila lani), največ bolnikov v enem dnevu pa je umrlo 4. in 6. aprila 2020, po šest.

Številke v drugem epidemičnem valu, ki se je začel proti koncu poletja, eskaliral pa v začetku oktobra, pa so bile popolnoma drugačne. Od začetka septembra lani do konca februarja letos je po vladnih podatkih umrlo 3.993 covidnih bolnikov. Prvo tisočico smo dosegli 20. novembra lani, v treh tednih je umrlo še tisoč bolnikov, saj je takrat umiralo po okoli 50 covidnih bolnikov na dan.

Tudi v tednih in mesecih za tem so bile covidne statistike neusmiljene. Meja več kot 3.000 smrti covidnih bolnikov je bila presežena 10. januarja, meja 4.000 smrti pa 17. februarja. Nato se je stanje začelo umirjati, sledili so meseci relativnega zatišja, število smrti pa je znova začelo naraščati ob novem epidemičnem valu v septembru. V septembru in v oktobru je umrlo 226 covidnih bolnikov.

karantena
Foto : PROFIMEDIA

V tem času je največ covidnih bolnikov umrlo 7. decembra, ko je življenje izgubilo 66 ljudi. V lanskem letu je bilo tako skoraj 20 odstotkov več smrti kot povprečno v petih letih poprej. Število presežnih smrti je izstopalo predvsem v novembru in decembru. Po podatkih državnega statističnega urada je bila v novembru lani presežna smrt skoraj 90-odstotna. V januarju letos je bila 30-odstotna, v maju letos pa okoli 10-odstotna.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v tednu od 27. septembra do 3. oktobra število umrlih za devet odstotkov višje od pričakovanega števila umrlih, presežna smrt je bila v tem tednu predvsem v starostni skupini 65 do 74 let.

Za definicijo smrti bolnika s covidom se šteje smrt osebe, pri katerih je bila okužba s koronavirusom potrjena v 28 dneh pred smrtjo.

Komentari

Vaš komentar