S četrtkom ukinitev seznamov držav, za vstop v Slovenijo obvezen PCT

Koronavirus 09. Jul 202115:56 > 21:12 0 komentarjev

Od prihodnjega četrtka bo vstop v državo možen samo ob izpolnjevanju pogoja PCT, ukinja pa se seznam držav.

Od 15. julija bo pri vstopu v Sloveniji zahtevan PCT (preboleli, cepljeni, testirani) oziroma digitalno covid potrdilo, je na današnji dopisni seji odločila vlada. “Odlok ukinja sezname držav in izenačuje pogoje za vstop v Slovenijo: za vse velja pogoj PCT,” so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ključne novosti so:

  1. ukinjajo se seznami držav,
  2. izenačujejo se pogoji za vstop v Slovenijo; za vse velja pogoj PCT
  3. dokazila so lahko tudi evropsko digitalno covid potrdilo in digitalno covid potrdilo tretje države,
  4. ostajata le dve izjemi za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in negativnega testa, in sicer za dvolastnike in otroke, mlajše od 15 let, v spremstvu starša oziroma skrbnika.

“Ta ukrep je tak, da mimo njega ne bo mogoče iti,” je že pred vladno odločitvijo na današnji novinarski konferenci napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Pojasnil je, da število potrjenih okužb v Sloveniji narašča. “Pomemben del porasta je seveda moč pripisati vnosom iz tujine, posebej v teh dneh vnosi maturantov iz izletov v Španiji,” je povedal. Koliko okuženih maturantov ima delta različico virusa, še ni znano, je dodal.

Tudi o drugih ukrepih

Že v ponedeljek bodo razpravljali tudi o drugih možnih ukrepih, vendar Poklukar o njih še ni želel govoriti. “V ponedeljek je sestanek delovne skupine, v kateri so predstavniki številnih ministrstev. Koraki v primeru kakšnih zaostrovanj bodo res usklajeni in ’pregovorjeni’. Ne bi prehiteval s predlogi,” je dejal.

Vse, ki prihajajo iz tujine in imajo znake bolezni, je minister pozval, naj se gredo testirat. “Vse, ki so bili z obolelimi v stiku, pa pozivam, da opravijo petdnevno karanteno in po petih dneh opravijo PCR test,” je dejal.

Tretjega odmerka (še) ne bo

Na vprašanje, ali bo Slovenija sledila pozivom proizvajalcev cepiv Pfizer in BioNTech k cepljenju s tretjim odmerkom, je minister odgovoril, da bodo sledili stroki. Natančneje, sledili bodo evropski agenciji za zdravila, slovenski javni agenciji za zdravila ter skupini za cepljenje na nacionalnem inštitutu za javno zdravje. “Ta trenutek nobeden od teh ni podal takega predloga,” je dejal Poklukar, “Verjamem, da znanstveniki včasih vidijo v vseh teh številkah drugačne rezultate kot proizvajalec ali kdorkoli drug. Mislim, da je najbolj učinkovito upoštevanje priporočil stroke.”

Vlada je danes na dopisni seji odločila še, da bo zaradi slabšanja epidemiološke slike in velikega povpraševanja po informacijah, povezanih z ukrepi za zajezitev širjenja koronvirusa, v ponedeljek ponovno vzpostavila klicni center za informacije o novem koronavirusu. Spomnimo, ukinili so ga pred dobrim tednom dni.