Prioritete trialoga: zeleno potrdilo in brezplačno testiranje

Koronavirus 19. Maj 202114:50 > 16:26 0 komentarjev
iga Živulović jr./BOBO

Pogajalci plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta vztrajajo, da mora biti testiranje dostopno in brezplačno. Če bodo pogajanja dosežena pravočasno, naj bi zeleno potrdilo na ravni Evropske unije uvedli do konca junija.

Ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta je sinoči potekal tretji krog pogajanj o vzpostavitvi digitalnega zelenega potrdila. Vzpostavili so kompromisni predlog, s katerim naj bi zagotovili brezplačno testiranje na novi koronavirus.

V pomoč pri spremembi glede stroškov predlagajo uporabo evropskega instrumenta za nujno pomoč. Ta bi omogočil dodelitev občutne vsote denarja za vzpostavitev dostopnega, hitrega in brezplačnega testiranja na okužbo z novim koronavirusom.

Ta instrument so v boju proti pandemiji že uporabili, in sicer za nakup cepiv proti covidu-19 (3,5 milijarde evrov) in pripravo digitalnih zelenih potrdil (46 milijonov evrov).

Pogajanja v okviru t. i. trialoga se bodo nadaljevala v četrtek. Če bo dogovor med Evropskim parlamentom, Svetom EU in Evropsko komisijo dosežen pravočasno, naj bi na ravni EU zeleno potrdilo predvidoma uvedli konec junija ob začetku poletne turistične sezone ter s tem omogočili nemotena in varna potovanja v EU.

V Italiji zeleno potrdilo že po prvem odmerku

Italijanska vlada je danes sprejela ukrep, ki zahteva predložitev zelenega potrdila za udeležbo pri številnih dejavnostih. Med drugim brez zelenega potrdila tako ne bo možna udeležba na verskih obredih in porokah, kar je sprožilo ostre kritike.

Odzvali so se tudi lastniki nočnih lokalov, saj z izvajanjem dejavnosti kljub vladnim obljubam ne smejo nadaljevati. Italijanski minister za industrijo Italijanski minister za industrijo Giancarlo Giorgetti je namreč pred kratkim dejal, da bi lokale, kjer se pleše, lahko obiskali vsaj gostje, ki bi imeli zeleno potrdilo.

Za oživitev italijanskega turizma so se vmes pojavile celo pobude, da bi drugi odmerek cepiva proti covidu-19 turistom ponudili kar na počitniških ciljih. Državni komisar, pristojen za kampanjo cepljenja, Francesco Paolo Figliuolo, pa je Italijane opozoril, naj počitnice ustrezno prilagodijo terminu cepljenja.

V Italiji bo zeleno potrdilo veljalo devet mesecev, in sicer že po prvem odmerku cepiva.

zeleno potrdilo
Pedro Nunes/REUTERS

Ostrejša merila za uvrstitev na rdeči seznam

Članice Evropske unije so se danes sicer dogovorile, da bodo odprle meje za vse, ki bodo cepljeni z vsemi zahtevanimi odmerki proti novemu koronavirusu. Vest o odprtju meja naj bi francoski tiskovni agenciji AFP potrdili neimenovani diplomatski viri, formalno pa naj bi pristojni ministri priporočila potrdili v petek.

Poleg odprtja meja naj bi se predstavniki držav članic dogovorili tudi za dvig meje, na podlagi katere se neka država znajde na rdečem seznamu. Število okužb bo tako moralo biti višje, da bodo državo razglasili za nevarno glede okužb s koronavirusom.

Če bo država imela 14-dnevno stopnjo novih okužb pod 75 na dan na 100.000 prebivalcev, bo ostala na zelenem seznamu. Meja je bila doslej pri 25.

Večina držav na svetu je trenutno na rdečem seznamu. Prihod iz njih pa vzpostavlja obvezno karanteno. Z rahljanjem ukrepov bi tako olajšali potovanja.

Za večje zaupanje v turizmu tudi oznaka varnosti pred covidom-19

Turistični ponudniki, ki dosledno izvajajo protokol o zdravju in varnosti Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO), bodo odslej lahko prejeli tudi oznako o varnosti pred covidom-19. S tem želijo olajšati ponovno odprtje turizma v času poletne sezone.

Protokol sestavljajo zahteve in priporočila za turistične dejavnosti in lokacije v različnih podsektorjih, od nastanitve do objektov kulturne dediščine. Izvajanje protokola in dodeljevanje oznake je prostovoljno.

Oznaka naj bi turistične ponudnike spodbudila k izvajanju varnostnih postopkov pred poletno sezono ter s tem povečala zaupanje potnikov, rezidentov in turističnih delavcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!