Sodišče EU: Zaposleni zaradi karantene nima pravice do prenosa dopusta

Koronavirus 14. Dec 202311:49 0 komentarjev
karantena
PROFIMEDIA

Zaposleni, ki je bil v času dopusta v karanteni, glede na pravo EU nima pravice do prenosa tega dopusta, je v objavljeni sodbi zapisalo Sodišče EU. Karantena namreč glede na utemeljitev sodišča ni primerljiva z boleznijo.

Sodišče s sedežem v Luksemburgu je odločalo o primeru uslužbenca nemške hranilnice, ki je bil z delodajalcem dogovorjen o izrabi letnega dopusta v začetku decembra leta 2020. Zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, pa je v tem obdobju pristal v karanteni. Od hranilnice je zahteval prenos teh dni dopusta, kar pa je ta zavrnila.

Obrnil se je na sodišče, ki sicer ni našlo neskladja z nacionalno zakonodajo, češ da je prenos odobrenih dni dopusta mogoč le v primeru nezmožnosti za delo, se pa je na Sodišče EU obrnilo z vprašanjem, če prenos dopusta v tem primeru morebiti terja pravo unije.

Sodišče je razsodilo, da temu ni tako, saj da je namen plačanega letnega dopusta delavcu omogočiti, da se spočije od opravljanja delovnih nalog ter da ima na voljo obdobje za sprostitev in razvedrilo.

“V nasprotju z boleznijo obdobje karantene samo po sebi ni ovira za uresničitev teh namenov,” ugotavlja sodišče in dodaja, da zato delodajalcu ni treba nadomestiti neugodnosti, ki izhajajo iz nepredvidljivega dogodka, kot je karantena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!