Srbija bo proizvajala cepivo Sputnik V

Koronavirus 20. Maj 202111:22 > 26. Jul 2021 16:12 0 komentarjev
Cepivo Sputnik V
Dado Ruvic/REUTERS

Srbija bo začela s proizvodnjo cepiva proti covidu-19 Sputnik V, je napovedal minister brez listnice Nenad Popović. Prve odmerke cepiva Sputnik bi lahko srbski Torlak proizvedel že čez od 15 do 20 dni.

Cepivo Sputnik V bo v Srbiji proizvajal srbski inštitut za virologijo, cepiva in serum Torlak. Ruski nacionalni inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja je namreč potrdil, da cepiva, proizvedena v Torlaku, ustrezajo predpisanim standardom kakovosti, in odobril proizvodnjo cepiva.

Srbija bo tako v od 10 do 15 dneh iz Rusije prejela surovine za cepivo Sputnik, Torlak pa jih bo moral uporabiti v od 10 do 15 dneh, je pojasnil minister, zadolžen za inovacije in tehnološki razvoj, Nenad Popović. Surovine bodo med transportom shranjene na temperaturi med dvema in osmima stopinjama Celzija.

Po besedah Popovića gre za količino več tisoč cepiv. Poudaril je, da je Srbija v projekt proizvodnje cepiva vložila več kot 50 milijonov evrov. “To je velik korak za srbsko farmacevtsko industrijo in Srbijo,” je dejal Popović.

“Srbija bo kmalu imela dovolj cepiv, da bo lahko v celoti pokrila svoje notranje potrebe, s predsednikom Vučićem pa se bomo pogovorili o tem, kam naj še pošljejo cepiva, da bi svojim partnerjem v regiji in Evropi pomagali v boju proti koronavirusu,” je dejal Popović.

Srbija bo Češki podarila 100.000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech. Češki premier Andrej Babiš je to označil kot “neverjetno darilo”. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa mu je odgovoril z besedami, da “smo srečni, ker lahko pomagamo bratskemu češkemu narodu. Naj živi prijateljstvo Srbije in Češke”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!