Svetovna zdravstvena organizacija: pandemije covida še ni konec

Koronavirus 30. Jan 202313:21
Sprememba režima testiranje
Borut Živulović/BOBO

Svetovna zdravstvena organizacija se je odločila za ohranitev izrednih razmer, razglašenih zaradi pandemije covida-19. Zdravstvene ustanove so marsikje še vedno preobremenjene, zdravstveni organi pa širjenje virusa spremljajo manj pozorno kot v preteklih letih, menijo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še ne bo odpravila izrednih razmer, razglašenih zaradi pandemije covida-19, je sporočil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus in opozoril, da pandemije še ni konec. Odprava izrednih razmer sicer ne bi imela konkretnih posledic, saj vsaka država sama odloča o tem, kakšne ukrepe bo uveljavila.

Odbor za izredne razmere WHO, ki se je odločil za ohranitev izrednih razmer, poudarja, da je pandemija sedaj v prehodni fazi, Tedros pa je opozoril, da še ni končana.

“Ko vstopamo v četrto leto pandemije, smo zagotovo v veliko boljšem položaju kot pred letom dni, ko je bil val omikrona na vrhuncu in je WHO tedensko poročala o več kot 70.000 smrtnih primerih,” je dejal.

Ob tem je ponovno opozoril, da je samo v zadnjih dveh mesecih po svetu za covidom-19 umrlo več kot 170.000 ljudi. “Zdravstveni organi pa sedaj manj pozorno spremljajo širjenje virusa, čeprav so zdravstvene ustanove marsikje še vedno preobremenjene,” je še dodal.

Odbor je izrazil zaskrbljenost, da je premalo ljudi ustrezno cepljenih, medtem ko so cepiva za mnoge še vedno nedosegljiva. “Ni dvoma, da bo ta virus v bližnji prihodnosti ostal trajen patogen pri ljudeh in živalih,” so dodali strokovnjaki.

V luči tega so države pozvali, naj pripravijo dolgoročne akcijske načrte za preprečevanje, spremljanje in obvladovanje okužb ter ostanejo pozorne tudi po odpravi izrednih razmer.

Po podatkih WHO je bilo od začetka pandemije po vsem svetu prijavljenih približno 665 milijonov okužb in več kot 6,7 milijona smrtnih primerov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar