Tako preprosto je: 7-letnik pokaže, kako se samotestira

Koronavirus 16. Nov 202111:00 > 14:03 3 komentarji
otrok se samotestira
zajem zaslona/Youtube

V Sekciji za primarno pediatrijo so objavili posnetek, na katerem se sedemletni Bor brez pomoči odrasle osebe samotestira na prisotnost koronavirusa. Z jutrišnjim dnem bo v skladu z vladnim odlokom samotestiranje v šoli postalo obvezno za vse učence, v nasprotnem bodo morali pouk spremljati na daljavo. Samotestiranje ni nikakršna astronomska znanost, poudarja pediater Denis Baš.

Potem ko je vladni odlok, ki uvaja obvezno samotestiranje za vse učence, sprožil upor določenega dela staršev in zaskrbljenost številnih šolnikov, je Sekcija za primarno pediatrijo včeraj objavila posnetek, ki prikazuje samotestiranje sedemletnega fanta Bora.

Bor si na posnetku brez kakršnekoli pomoči odrasle osebe najprej razkuži roke, si odvzame bris in nato izvede test. Posnetek je opremljen tudi z navodili, ki spremljajo vsak Borov korak.

“Zelo pomembno se nam zdi pokazati, da samotestiranje ni neka astronomska znanost. Starše želimo spodbuditi in jim pokazati, da otroci to zmorejo. In samotestiranje šest- in sedemletniki zmorejo,” poudari predsednik sekcije Denis Baš.

Upora, ki se dogaja v zvezi s tem, zato sogovornik ne razume. “Ukrep ni namenjen temu, da bi kogarkoli želeli izločiti, ampak temu, da v času, ko je v družbi ogromno okužb in bolnišnice pokajo po šivih, šole ostanejo odprte. Z delta različico, ki je zelo kužna, je namreč postalo jasno, da so tudi otroci, tudi mlajši otroci, ki pogosto bolezen prebolevajo asimptomatsko, pomembni prenašalci okužb v domače okolje, kjer imajo mlajše sorojence ali stare starše, ki imajo zdravstvene težave in pri katerih lahko okužba povzroči hospitalizacijo ali celo še hujši izid.”

Skupno testiranje v učilnici po njegovem mnenju pripomore h “krepitvi kolektivne zavesti in opolnomočenja otrok”. “Ne glejmo na otroke kot na nemočna bitja; zmorejo marsikaj, samo dajmo jim priložnost.” Starši bi se po njegovih besedah morali cepiti in v največji meri tudi sami upoštevati zaščitne ukrepe ter s takšnim ravnanjem biti zgled otrokom.

“Vedeti moramo, da je veliko otrok, ki se zaradi izkušenj s covidom-19 v domačem okolju, zaradi katerega je kdo od njihovih bližnjih potreboval zdravljenje ali je celo umrl, zelo bojijo okužbe in bolezni,” še pravi pediater.

Del staršev osnovnošolskih otrok je v preteklih desetih dneh protestiral ob napovedi obveznega samotestiranja otrok, tudi zato, ker naj mlajši otroci samotestiranja ne bi zmogli učinkovito izvesti. Tudi šolniki se zavzemajo za to, da bi se učenci do 5. razreda samotestirali doma, saj pravijo, da nimajo natančnih navodil o izvedbi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje