Turisti brez PCT čez Slovenijo ne bodo več mogli domov

Koronavirus 17. Avg 202109:00 > 12:20 0 komentarjev
mejni prehod
Borut Živulović/BOBO

Do prihodnjega ponedeljka turisti, ki se čez Slovenijo vračajo domov, v Slovenijo še lahko vstopajo brez pogoja PCT, od ponedeljka ga bodo morali imeti tudi oni. Če ga ne bodo imeli in obenem v Sloveniji ne bodo mogli v karanteno, se jim vstopa v državo ne bo dovolilo.

Brez napotitve v 10-dnevno karanteno vstop v Slovenijo brez dokazila PCT (preboleli, cepljeni, testirani) že dlje časa ni mogoč, razen za izjeme. Turisti, ki se čez Slovenijo vračajo domov, so za zdaj še med njimi, a se s prihodnjim ponedeljkom to spreminja.

Od 23. avgusta bo veljalo, da se, če na mejo pride tujec brez potrdila PCT in nima prebivališča v Sloveniji, mu bo vstop v Slovenijo (in takojšnja napotitev v karanteno) omogoči le, če bo nedvoumno dokazal, da ima v Sloveniji zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno. Če nima ne potrdila o PCT ne dokazila o zagotovljenem prostoru za prestajanje karantene, se mu vstopa v Slovenijo ne bo dovolilo.

Povedano enostavneje, če se bo denimo nemški državljan z dopusta na Hrvaškem samo vračal domov v Nemčijo, pa na hrvaško-slovenski meji ne bo pokazal PCT-potrdila, ga obmejni organi v državo ne bodo spustili. Razen če se bo obrnil, na Hrvaškem opravil test in se s potrdilom o negativnem testu vrnil na mejo. Ali pa dokazal, da ima prostor, kjer bo v Sloveniji preživel 10-dnevno karanteno, ki jo lahko po petih dneh prekine z negativnim PCR-testom.

Že zdaj velja, da se tujcu, ki nima prebivališča v Sloveniji in pride na mejo z znaki okužbe ali pa na meji pove, da je okužen, vstopa v Slovenijo prav tako ne dovoli. Razen če, tako veljavni odlok, ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ “nedvoumno izkaže, da je namen vstopa v Slovenijo le tranzit čez državo”.

Izjeme, ki se jih ne napoti v karanteno, so:

  • vozniki v mednarodnem prevozu, ki so v tranzitu skozi Slovenijo, a jo morajo zapustiti v največ 12 urah in na meji pokazati ustrezna dokazila,
  • otroci, mlajši od 15 let, ki potujejo s starši ali organizirani skupini pod vodstvom vzgojitelja, učitelja ali skrbnika,
  • dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh države meje,
  • čezmejni delovni migranti, ki imajo prebivališče največ 10 kilometrov zračne linije od meje,
  • osebe brez prebivališča v Sloveniji, ki so v tranzitu čez Slovenijo in jo zapustijo v največ 12 urah.

A kot rečeno, se za zadnje – predvsem turiste, ki se skozi Slovenijo vračajo domov – s prihodnjim ponedeljkom to spreminja. Pogoj PCT bo obvezen tudi zanje. Poleg tega si notranji minister Aleš Hojs po informacijah N1 prizadeva, da bi bil PCT za vstop v Slovenijo obvezen tudi za voznike v mednarodnem prometu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!