Vsi cepljeni imajo blažji potek bolezni

Koronavirus 04. Avg 202116:53 > 18:41 2 komentarja
Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

Doslej so bile v ljubljanskem kliničnem centru hospitalizirane tri osebe, ki so bile pred tem cepljene proti covidu-19. Pri vseh je bil potek bolezni blažji, imele pa so pridružene bolezni, ki vplivajo na imunski sistem.

Včeraj je bilo v slovenskih bolnišnicah 30 oseb s covidom-19, osem od njih je potrebovalo intenzivno terapijo. Število hospitaliziranih se od 15. julija giblje med 27 in 32, število pacientov na intenzivni terapiji pa je bilo v tem času med 7 in 10.

Lani razmerje drugačno

Medtem število okuženih rahlo narašča in strokovnjaki pričakujejo, da se bo ta trend nadaljeval. Kako bi to vplivalo na obremenjenost bolnišnic, ni znano. Bolj nalezljive različice delta lani še ni bilo, a prav tako še ni bilo cepiv. Včeraj je bilo potrjenih 139 okužb, kar je na primer tri več kot 22. septembra lani. Takrat je bilo v bolnišnicah 71 pacientov s covidom-19, včeraj pa, kot omenjeno, 30.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar
Bobo

Dva cepljena v bolnišnici zaradi covida-19

Največ bolnikov s covidom zdravijo v ljubljanskem kliničnem centru. Tam so imeli doslej tri osebe, ki so kljub cepljenju proti covidu-19 zbolele za to boleznijo, je za STA dejala Mateja Logar, infektologinje in vodje strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje. V vseh teh primerih je šlo za blažji potek bolezni in osebe s pridruženimi boleznimi, ki vplivajo na imunski sistem, je povedala za STA. Pravzaprav sta bili samo dve od teh treh oseb hospitalizirani zaradi covida-19, je dodatno pojasnila za N1.

“Trenutno je hospitalizirana ena oseba, ki je polno cepljena proti covidu-19, vendar so njene temeljne bolezni takšne, ki vplivajo na imunski sistem in s tem tudi na odgovor na cepljenje,” je dejala za STA.

Pojasnila je, da je bila omenjena oseba cepljena proti covidu-19 aprila. Tudi pri ostalih dveh primerih je šlo za osebi z imunskimi pomanjkljivostmi. “Pri obeh je potekala bolezen bistveno blažje kot pri ostalih bolnikih s podobno diagnozo, ki niso bili cepljeni,” je povedala.

Pacienti s covidom-19 v ljubljanskem kliničnem centru so stari med 29 in 87 let. “Na začetku so bili bolniki pretežno res samo starejši od 50 let, v zadnjega pol leta pa videvamo tudi mlajše od 40 let. Imeli smo tudi že 17-letno osebo, a ti primeri so redki,” je dejala.

V UKC Maribor ni cepljenih

V UKC Maribor imajo v zadnjem mesecu hospitaliziranih manj kot deset covidnih bolnikov na dan, trenutno osem, od tega pet v intenzivni negi. Najmlajši bolnik je star 44 in najstarejši 78 let. Stanje bolnikov je stabilno. “Posebnih razlik v poteku bolezni sedaj, v primerjavi z bolniki v tretjem valu, ne ugotavljamo,” so za STA povedali v tem kliničnem centru. Nihče izmed hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor ni bil predhodno cepljen proti tej bolezni in prav tako nihče ni predhodno že prebolel covida-19.

Več kot poldrugi milijon cepljenj, 155 resnih neželenih učinkov

Novo poročilo NIJZ o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 navaja, da so pristojni doslej prejeli 155 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju, medtem ko je bilo opravljenih okoli 1,7 milijona cepljenj. Za večino se je ugotovilo, da povezava s cepljenjem ni verjetna.

S cepivom proizvajalca Pfizer/BioNTech je bilo do začetka avgusta opravljenih 1.095.748 cepljenj. V register cepljenja so prejeli 87 prijav o resnih neželenih učinkih. Med njimi je 18 oseb s kroničnimi obolenji umrlo, komisija pri ministrstvu za zdravje pa je v osmih primerih zaključila, da povezava s cepljenjem ni verjetna. Ostali primeri so še v fazi preiskav.

Cepljenje v Franciji
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Po cepljenju s cepivom Moderne – doslej je bilo s tem cepivom v Sloveniji opravljenih vsaj 176.000 cepljenj – pa so prejeli 14 prijav o resnih neželenih učinkih, trije starejši s kroničnimi obolenji pa so umrli. Pri prvi osebi povezava s cepljenjem ni verjetna, je ugotovila komisija, ostala dva primera še preiskujejo.

S cepivom AstraZenece je bilo doslej po podatkih NIJZ opravljenih več kot 316.500 cepljenj, prejeli pa so 51 prijav o resnih stranskih učinkih. V dneh po cepljenju je umrlo sedem oseb s kroničnimi obolenji: medtem ko so pristojni ugotovili, da ena ni povezana s cepljenjem, ostale primere še preiskujejo.

S cepivom Johnson & Johnson pa so doslej cepili najmanj 71.000 oseb, o resnih neželenih učinkih so poročali trije. Pri eni osebi je prišlo do smrti zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov. Komisija je ocenila, da je povezava s cepljenjem gotova.

Komentarji (2)

Prikaži vse komentarje