WHO opozarja, da kitajski pristop do covida-19 ni vzdržen

Koronavirus 10. Maj. 202218:29 > 18:34
Delite:
Kitajska in covid-19
Foto: China daily via REUTERS

Kitajska strategija ničelne tolerance do covida-19 za premagovanje pandemije ni vzdržna, je dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pojasnil je, da je zdravstvena organizacija to tudi povedala Pekingu.

“Ko govorimo o strategiji ničelne tolerance do covida, ne mislimo, da je vzdržna glede na obnašanje virusa sedaj in kar pričakujemo v prihodnosti,” je na novinarski konferenci v Ženevi dejal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. “O tem vprašanju smo se pogovarjali s kitajskimi strokovnjaki in nakazali smo, da pristop ne bo vzdržen, in glede na obnašanje virusa mislim, da bi bil premik zelo pomemben,” je pojasnil.

Kitajska je v luči novega izbruha epidemije covida-19 in hitrega širjenja koronavirusa uvedla stroge ukrepe v 25-milijonski metropoli Šanghaj, kjer so že več tednov ujeti doma. Tudi oblasti v prestolnici Peking so v nedeljo, da bi zajezile širjenje virusa, odredile delo od doma in zaprtje vseh nenujnih podjetij, zaradi česar je moralo ostati doma na milijone ljudi.

Kljub strogi zapori javnega življenja v Šanghaju, kjer so ukrepi povzročili ogorčenje in redko videne proteste v državi, oblasti vztrajajo pri politiki ničelne tolerance do covida. Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan je ob tem dejal, da je čas, da pritisnemo gumb za “ponovno nastavitev”. Po njegovem mnenju morajo ukrepi za boj proti pandemiji covida-19 pokazati “dolžno spoštovanje posameznikovih in človekovih pravic”.

Maria Van Kerkhove, pri WHO pristojna za tehnično vodenje v odzivanju na covid-19, pa je dejala, da je po vsem svetu nemogoče ustaviti vse prenose virusa. “Naš cilj na globalni ravni ni najti vseh primerov in ustaviti vseh prenosov. Trenutno to res ni mogoče,” je dejala. “Toda kar moramo storiti, je zmanjšati prenos, zato ker virus kroži na tako intenzivni ravni,” je poudarila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar